Torbjørn Guddingsmo selger stevia-planter i sitt gartneri på Stiklestad i Nord-Trøndelag.
Han har ikke hatt lov til å markedsføre produktet, som lenge har vært lovlig i mange andre land, men nå blir det tillatt også i Norge.
– Dette synes jeg er veldig positivt. Jeg kunne ikke selge den som matplante tidligere. Jeg har bare solgt selve planten.
- Les:
Det har vært begrenset salg av planten hittil, sier gartner, Torbjørn Guddingmo.
Foto: PrivatUlovlig søtstoff
Uttrekket fra planten er fra 40 til 300 ganger søtere enn sukker, inneholder ingen kalorier og fører ikke til at blodsukkeret stiger.
Til nå har det vært ulovlig å bruke uttrekk fra planten som tilsetningsstoff i matvarer i Norge.
Det har heller ikke vært lov å selge sukkererstatninger basert på stevia i Norge.
I dag meldte imidlertid NTB at stoffet var blitt tillatt i EU. Sist fredag ble stevia godkjent av EUs «regjering», EU-kommisjonen i Brussel.
– Vi ser jo at søtningsstoffer som er godkjent i et land blir søkt godkjent i andre deler av verden, sier Kirsti Bjerkan, ernæringsfysiolog ved Oslo universitetssykehus.
Vil begynne å reklamere
Guddingmo selger planten for 59 kroner til kundene sine. De kjøpelystne har kommet til han fordi ryktet har spredd seg på folkemunne.
– Jeg har ikke skiltet at jeg selger plantene for å si det sånn, men til våren vil jeg nok begynne å reklamere for at jeg har det i gartneriet.
Nå som stevia er blitt tillatt i EU, tror han flere vil kaste seg på og produsere planten og søtningsstoffet.
- Les:
På jordbæra og i vaffelrøra
Ifølge Guddingsmo er kundene hans veldig fornøyde.
– Flere bruker det regelmessig. En av kundene mine har fortalt at han bruker bladene i sitt hjemmebakte brød.
Han forteller også om kunder som blander bladene i vaffelrøra, strør over jordbæra eller legger et blad i teen sin.
– Det er også veldig fint å ha i drikkevannet, for å få en søt saftsmak.
En søt nyhet
– Det som er positivt med stevia er at det er naturlig, men det kan likevel være uheldig i store doser, sier Bjerkan.
Når man tørker planten får man en søtsmak som kan tilsettes drikke- og matvarer.
– Det er veldig søtt. Hvis du spiser bladet rent, får du en veldig sterk smak. Det blir litt for søtt, sier Guddingmo.
EU-godkjenningen betyr at stevia etter hvert blir godkjent i Norge, men det er usikkert når det skjer.