Normal

EU-motstanden øker

Ny undersøkelse viser at flere er negative til EU-medlemskap. Leder i Nord-Trøndelag Nei til EU er ikke overraska.

EU
Foto: E.C. / Scanpix

- Det bekrefter det vi har sett ei stund, at det er et stabilt flertall mot, sier leder i Nord-Trøndelag Nei til EU, Asbjørn Folkvord.

60 prosent vil ikke

En ny undersøkelse utført av Respons for Aftenposten, viser at 60 prosent av de som har gjort seg opp en mening, ville ha stemt nei dersom det var folkeavstemming om EU-medlemskap nå skriver Aftenposten. 13 prosent er usikre på hva de ville ha stemt, 35 prosent er sikre på at de ville ha stemt ja, mens 52 prosent ville ha stemt nei. Sammenlignet med tilsvarende undersøkelser i fjor, har nei-andelen gått opp to prosent fra november og fem prosent fra april, skriver avisen. Undersøkelsen ble gjort 5.-7. mai, der 1000 respondenter svarte.

Størst motstand

Den største motstanden mot EU er i følge undersøkelsen blant de yngste. Blandt de spurte under 30 år, ville 76 prosent av dem stemt nei i dag, 24 prosent ja. Blandt aldersgruppa 30-44 år er nei-andelen på 59 prosent og 41 prosent ja. Dermed er nei-andelen lavere i de eldre aldersgruppene. Som i andre undersøkelser er den største nei-andelen blandt kvinner, personer med lav utdannelse og inntekt, og personer som er bosatt nordover i landet, skriver Aftenposten.

De mest EU-positive velger Høyre, der 70 prosent vil inn i EU. Samtidig er 51 prosent av velgerne i Venstre for EU. Det er klart nei-flertall blandt velgerne til de øvrige partiene i følge undersøkelsen. I Oslo og Akershus vil 56 personer ha stemt for EU-medlemskap nå, mot 44 prosent som ikke vil, skriver avisen.

-Tydeligere hva EU betyr

Leder i Nord-Trøndelag Nei til EU, Asbjørn Folkvord, trur hovedgrunnen til den økende EU-motstanden er at det er klarere for folk hva EU står for styringsmessig.

-Diskusjonen om EUs tjenestedirektiv, at EU svekker arbeidernes rettigheter og saken om den norske hjemfallsretten viser at EU ikke tar så mye hensyn, sier Folkvord.

Han sier at medlemstallene øker i organisasjonen, og at årets utvikling så langt er god. Han frykter ingen nye EU-avstemming.

- Ingen er trygg på fremtida, men det vi ser og kjenner om EU i dag, gjør at jeg ikke ser det som umiddelbart sannsynlig med ny avstemming nå, sier Asbjørn Folkvord.