NRK Meny
Normal

EU-midler skal redde fjellreven

Norge og Sverige har fått penger for å fortsette samarbeidet med å bevare den truede dyrearten.

Fjellrev

I tillegg til EU-midlene, er Miljødirektoratet, Länsstyrelsen i Jämtlands län, Verdens naturfond, Stockholms universitet, Norsk institutt for naturforskning og flere kommuner med på finansieringen rundt prosjektet Felles fjellrev.

Foto: SNO-AURLAND, REIN ARNE GOLF

Miljødirektoratet og Länsstyrelsen i Jämtlands län har fått penger fra EUs regionale utviklingsfond Interreg Sverige-Norge, til videreføring av prosjektet Felles Fjellrev.

– Det betyr mye å få disse midlene. Nå får vi gjort mer i regionene, og kan bruke flere resurser på formidling, informasjon og tiltak rundt fjellreven, sier seniorrådgiver i Miljødirektoratet, Jan Paul Bolstad, til NRK.

Kostbart arbeid

Seniorrådgiver Jan Paul Bolstad i Miljødirektoratet

Seniorrådgiver i Miljødirektoratet, Jan Paul Bolstad, er glad for alle midlene som kommer inn, for å bevare den truede dyrearten.

Foto: Miljødirektoratet

Prosjektet har en total økonomisk ramme på rundt 35 millioner kroner og formålet er å få opp bestanden av fjellrev, i områdene i Trøndelag, Nordland, Jämtland og Västerbotten. Prosjektet startet i 2010, og med de nye midlene blir det videreført frem til 2019.

– I mindre fjellområder øker nå samarbeidet mellom norske og svenske oppsynsfolk. Vi har fått en felles plan om å forvalte disse dyrene, i hele Skandinavia, og det er veldig viktig, sier Bolstad.

Arten kan forsvinne

Arten har sin hovedutbredelse i fjellområdene langs grensen mellom Norge og Sverige, og har i lengre tid vært en av Skandinavias mest truede dyrearter.

Det er derfor et felles ansvar mellom landene å øke mulighetene for at arten overlever.

– Målet vårt er å øke bestanden slik at den er levedyktig i regionen. Vi vil også gi mer informasjon om arten ut i skoleverket og allmennheten, om hva som skjer med en denne arten i forhold til klimaendringene som skjer, sier Bolstad.

Viser gode resultater

I enkelte områder har fjellreven vært helt utdødd, inntil prosjektet ble påbegynt.

– I Lierne kommune var det ingen fjellrever igjen, men etter at prosjektet hadde startet opp kom den tilbake. Hele prosjektet har vist veldig gode resultater, sier Bolstad.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.