Hopp til innhold

Etterlatte vil saksøke politiet

Familien til Eugene Obiora planlegger søksmål mot Sør-Trøndelag politidistrikt og de tre politimennene som pågrep ham.

Obiora plakat
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Obiora døde etter en pågripelse i Trondheim for to år siden.

Søksmålet betyr at politimennene og politidistriktet kan bli nødt til å betale flere hundre tusen kroner i erstatning til familien.

- Søksmålet rettes foreløpig mot både mot de tre tjenestemennene som var involvert i pågripelsen for grov uaktsomhet i tjenesten og politidistriktet for ikke å ha oppfylt sitt arbeidsgiveransvar, sier de etterlattes advokat Abid Q. Raja til Adresseavisen.

Raja har akkurat startet arbeidet med søksmålet. Stevningen vil bli sendt til Oslo tingrett i slutten av august.

- Sviktet

Han mener politidistriktet har sviktet i opplæringen av sine ansatte.

- De har forsømt å lære sine ansatte riktige arrestasjonsmetoder og faren ved bruk av mageleie. Når de ansatte har vært uaktsomme, svarer arbeidsgiver for deres feil, sier Raja.

Det er ifølge Adresseavisen snakk om erstatning for tap av forsørger og oppreisning til de etterlatte. Eugene Obiora etterlot to sønner på 13 og 20 år.

Fri saksførsel

De etterlatte har tidligere varslet at de vil gå til sivilt søksmål. Men nå har Oslo tingrett innvilget søknaden om fri saksførsel.

- Det er et beklagelig faktum at saken fikk et tragisk utfall, men politimennene har gjort en jobb ut fra sine forutsetninger og i overenstemmelse med det er lært opp til, sier politimennenes advokat Jens-Ove Hagen til Adresseavisen.

Politimester Nils Kristian Moe vil foreløpig ikke uttale seg om saken.