NRK Meny
Normal

Må snakke med eksperter for å få svar

Politiet er i full gang med å finne ut hva som skjedde da til sammen 18 personer pustet inn farlig gass i et pukkverk utenfor Trondheim.

Franzefoss Pukk

Politiet sperra av området rundt pukkverket etter ulykka. Området er nå klarert og gitt tilbake til Franzefoss pukkverk.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

– Etterforskninga ble starta i går ettermiddag. Vi har gjort en del avhør på stedet av dem som var involvert. I tillegg har brannvesenet gjort en del målinger på stedet, sier etterforskningsleder Marit Johanne By ved Heimdal politistasjon.

Fortsatt gjenstår det en god del etterforskning før politiet kan si hva som faktisk skjedde i går ettermiddag.

– For å finne ut av det må vi knytte til oss en del eksterne, det vil si eksperter på denne typen forhold. I tillegg må vi avhøre flere som er ansatt i firmaet, sier By.

Pusta inn gass

Det var i forbindelse med en innspillingen av et barne-tv-program til NRK at et tv-team på ti personer besøkte Franzefoss pukkverk like sør for Trondheim. Åtte voksne og to barn var nede i en tunnel for å gjøre opptak da de én etter én begynte å føle seg dårlig.

Da nødetatene kom til stedet viste det seg at alle sammen hadde pustet inn farlig gass. I går ble det antydet at personene pusta inn metangass, men dette vil ikke politiet bekrefte torsdag.

– Vi har ikke fått helt klarhet i hva slags gass det er snakk om. Vi jobber ut ifra flere hypoteser. Vi vil ikke låse oss til noe nå, sier By.

På bedringens vei

Åtte personer fra nødetatene ble i tillegg til de ti fra fjernsynsteamet sendt til sykehus for sjekk. To politifolk, to brannfolk og seks ambulansepersonell måtte også innom legevakta etter å ha pusta inn gassen.

Det skal etter forholdene stå bra til med alle sammen torsdag.

Nedlagt avfallsplass i nærheten

Ole Anders Holmvaag, fungerende brannsjef, Trondheim

Ole Anders Holmvaag i Trøndelag brann og redningstjeneste.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Ole Anders Holmvaag, vakthavende brannsjef i Sør-Trøndelag, sier torsdag at de fremdeles ikke vet hva årsaken til gasslekkasjen i pukkverket kan være.

En nedlagt avfallsplass skal ligge i nærheten av pukkverket i Klæbu, og dette er opplysninger som brannvesenet ble kjent med i går.

– Vi ble gjort oppmerksom på dette, men om det kan være årsaken til utslippet vil jeg ikke spekulere i nå, sier Holmvaag.

Han mener politietterforskninga vil avdekke dette ved et senere tidspunkt, men utelukker ikke at det kan ha en sammenheng.

Metangass oppstår ofte i forbindelse med nedbrutt organisk avfall.

– Det ble tidlig gjort målinger da vi kom til stedet onsdag, og vi fikk utslag på et høyt nivå av metangass eller en metanlignende gass, sier han.

Sprengningen på Franzefoss var kontrollert