NRK Meny
Normal

Etterforsket ikke sex-anmeldelse

En trønder som er anmeldt for seksuell omgang med ei mindreårig jente i Brasil er ikke etterforsket av politiet i Nord-Trøndelag.

Bygning i Natal, Brasil

Leilighetskompleks som kom i søkelyset under etterforskningen av skatteunndragelser i Natal.

Foto: NRK

Trønderen som brasiliansk politi omtaler som "tysteren" i saken om hvitvasking og skatteundragelser i Natal, ble anmeldt for seksuell omgang med en mindreårig i Brasil.

Få måneder etter Operasjon Paradis i mai 2007, ble anmeldelsen om sex med mindreårige henlagt av politiet i Nord-Trøndelag, uten av den anmeldte ble avhørt.

Drev forretninger i Natal

I 2003 ble den da 34 år gamle nord-trønderen sammen med ei brasiliansk jente i Natal på 14 år. Samme år prøvde han å få henne til Norge med falskt pass, men jenta ble stoppet på Gardermoen og sendt tilbake.

I Brasil kjøpte han leilighet til henne og bodde også der når han var i Natal. Der drev han inntil 2005 forretninger med Trygve Kristiansen fra Trondheim, før han senere gikk til brasiliansk politi og fortalt om ulovlige transaksjoner og drapstrusler fra Kristiansen.

Etterforskningen sendte både Kristiansen og Arvid Birkeland i varetekt i den såkalte Operasjon Paradis. I rapporten fra slutten av april 2007, skriver brasiliansk politi:

«Det er nødvendig her å gjenta at etterforskningen ble igangsatt basert på erklæringer fra "trønderen".....»

14 og 16 år gamle jenter

Rett etter at Kristiansen ble satt fri fra varetekt, meldte han nord-trønderen til politiet både i Norge og Brasil for seksuell omgang med barn under 16 og eventuelt under 14 år. I Brasil er den seksuelle lavalderen på 18 år.

Jenta ble navngitt, det samme ble opplysninger om reisen med falskt pass til Norge. Videre står det i anmeldelsen:

«Det tilføyes at "trønderens" omgang med mindreårige barn var en av grunnene til at videre forretningssamarbeid med han var uønsket fra Trygve Kristiansens side...»

Økokrim uvitende

Økokrim visste ikke at nord-trønderen som var tyster for brasiliansk politi i Operasjon Paradis, ble anmeldt for seksuell omgang med mindreårige. Det sier førstestatsadvokat i Økokrim, Geir Kavlie, til NRK.

Selv avviser nord-trønderen at jenta var mindreårig,men vil ikke si når hun er født.

Økokrim mener det var brasiliansk politi sitt ansvar å eventuelt sjekke ut de personlige forholdene omkring mannen som ble en viktig kilde for dem.


Ikke avhørt

Nord-Trøndelag politidistrikt la bort saken etter fire måneder uten at verken nord-trønderen eller den brasilianske jenta som han da hadde giftet seg med, ble avhørt. På spørsmål hvorfor ingenting ble gjort, svarer
påtaleansvarlig ved Nord-Trøndelag politidistrikt, Amund Sand:

- Slik saken sto fant vi ikke grunn til det.

Sand avviser at henleggingen hadde noe å gjøre med nord-trønderen sin rolle som tyster i det som ble Operasjon Paradis.