NRK Meny
Normal

Etterforskes etter hærverk i nasjonalpark

Bruk av motorsag, felling av freda trær og ulovlig jakt i Børgefjell nasjonalpark. To personer er nå under etterforskning etter hærverk i Indre Namdal.

Ulovlig jakt og bruk av motorsag i Børgefjell

To personer etterforskes etter ulovlig bruk av motorsag og ulovlig jakt i Børgefjell nasjonalpark.

Foto: fra nasjonalparkforvalteren

– Dette bryter kraftig med tradisjonelt turliv slik som jeg oppfatter det, sier nasjonalparkforvalter Tore Tødås.

Det var før helga i Børgefjell nasjonalpark i Røyrvik kommune, at lyden av en motorsag jallet utover landets nest eldste nasjonalpark.

Det viste seg at to personer hadde tatt seg over Namsvatnet i båt, og gått inn i parken med mer utstyr enn vanlig.

– Det er veldig spesielt å ta med seg motorsag og drivstoff inn i en nasjonalpark, i den hensikt å drive veddrift til eget forbruk. Det er jeg ikke vant til, sier Tødås.

Viermadalen, Børgefjell

To personer tok seg inn i Børgefjell nasjonalpark med båt over Namsvatnet. De hadde med seg mer utstyr enn vanlig i en nasjonalpark.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Bruk av motor forbudt

Det var Fjelloppsynet som oppdaget de to personene etter en kontroll i området. Motorsagen ble beslaglagt og saken ble anmeldt.

To personer etterforskes nå etter bruk av motorsag, og for å ha tatt ned freda tørrfuru inne i nasjonalparken. Det er også mistanke om ulovlig jakt i parken.

Forsøpling i Børgefjell nasjonalpark

Forsøpling er blant det politiet oftest får melding om fra Børgefjell nasjonalpark.

Foto: fra naturparkforvalteren

– Bruk av motorsag er et brudd på verneforskriften for nasjonalparken. Alt verktøy som har motor er forbudt i nasjonalpark. Motorisert isbor, droner, modellfly, motorsag. Alt som skaper støy er ikke tillatt, forteller natur- og miljøkoordinator hos politiet i Trøndelag, Vidar Sunde.

– I tillegg er tørrfuru fredet. Den skal ikke hugges, sier Sunde.

– Er dette et unikt tilfelle?

– Dessverre har vi noen enkelte tilfeller med forsøpling og skadeverk på tørrfuru, men de aller fleste oppfører seg veldig bra, sier Sunde.

– For lite opplyst

Tødås bekrefter at regelbrudd av og til skjer.

– Det hender til stadighet at vi får meldinger om ting som skjer i nasjonalparken som ikke er helt etter regelverket, sier Tødås.

Han mener folk er for lite opplyst om reglene som gjelder i en nasjonalpark.

– Det er to forskjellige ting å bevege seg i vanlig natur og i en nasjonalpark. Det er helt andre regler, og det er fint at det blir tatt opp slik at folk blir mer bevisste om hvordan de skal forholde seg til dem, sier han.