NRK Meny
Normal

Etterforskes etter hærverk i nasjonalpark

Bruk av motorsag, felling av freda trær og ulovlig jakt i Børgefjell nasjonalpark. To personer er nå under etterforskning etter hærverk i Indre Namdal.

Ulovlig jakt og bruk av motorsag i Børgefjell

To personer etterforskes etter ulovlig bruk av motorsag og ulovlig jakt i Børgefjell nasjonalpark.

Foto: fra nasjonalparkforvalteren

– Dette bryter kraftig med tradisjonelt turliv slik som jeg oppfatter det, sier nasjonalparkforvalter Tore Tødås.

Det var før helga i Børgefjell nasjonalpark i Røyrvik kommune, at lyden av en motorsag jallet utover landets nest eldste nasjonalpark.

Det viste seg at to personer hadde tatt seg over Namsvatnet i båt, og gått inn i parken med mer utstyr enn vanlig.

– Det er veldig spesielt å ta med seg motorsag og drivstoff inn i en nasjonalpark, i den hensikt å drive veddrift til eget forbruk. Det er jeg ikke vant til, sier Tødås.

Viermadalen, Børgefjell

To personer tok seg inn i Børgefjell nasjonalpark med båt over Namsvatnet. De hadde med seg mer utstyr enn vanlig i en nasjonalpark.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Bruk av motor forbudt

Det var Fjelloppsynet som oppdaget de to personene etter en kontroll i området. Motorsagen ble beslaglagt og saken ble anmeldt.

To personer etterforskes nå etter bruk av motorsag, og for å ha tatt ned freda tørrfuru inne i nasjonalparken. Det er også mistanke om ulovlig jakt i parken.

Forsøpling i Børgefjell nasjonalpark

Forsøpling er blant det politiet oftest får melding om fra Børgefjell nasjonalpark.

Foto: fra naturparkforvalteren

– Bruk av motorsag er et brudd på verneforskriften for nasjonalparken. Alt verktøy som har motor er forbudt i nasjonalpark. Motorisert isbor, droner, modellfly, motorsag. Alt som skaper støy er ikke tillatt, forteller natur- og miljøkoordinator hos politiet i Trøndelag, Vidar Sunde.

– I tillegg er tørrfuru fredet. Den skal ikke hugges, sier Sunde.

– Er dette et unikt tilfelle?

– Dessverre har vi noen enkelte tilfeller med forsøpling og skadeverk på tørrfuru, men de aller fleste oppfører seg veldig bra, sier Sunde.

– For lite opplyst

Tødås bekrefter at regelbrudd av og til skjer.

– Det hender til stadighet at vi får meldinger om ting som skjer i nasjonalparken som ikke er helt etter regelverket, sier Tødås.

Han mener folk er for lite opplyst om reglene som gjelder i en nasjonalpark.

– Det er to forskjellige ting å bevege seg i vanlig natur og i en nasjonalpark. Det er helt andre regler, og det er fint at det blir tatt opp slik at folk blir mer bevisste om hvordan de skal forholde seg til dem, sier han.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.