Hopp til innhold

Fortsatt stor fare for skred og utglidninger mange steder

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier det vil ta tid før jordmassene stabiliserer seg etter ekstremværet «Gyda».

E14 fra Stjørdal og østover, samt veien sør for elva er stengt.

FLOM I STJØRDAL: E14 fra Stjørdal og østover er stengt på grunn av flom flere steder.

Foto: Morten Karlsen / NRK

I 22-tiden torsdag kveld erklærte Meteorologisk institutt at ekstremværet «Gyda» er over. Men Midt-Norge har fremdeles rødt farevarsel for flom og jord-, sørpe- og flomskred.

– Det er fortsatt fare for utglidninger og skredfare. Men dette stabiliserer seg nå når været er blitt roligere og temperaturen har sunket såpass mye som den har gjort, sier Brigt Samdal, direktør for skred- og vassdragsavdelinga i NVE.

Han sier vannstanden nå er på vei ned i de fleste vassdragene som har vært prega av ekstremværet «Gyda». Men også vannets tilbaketrekking kan gi farlige situasjoner.

– Når elvene tømmes så er det mye løsmasser som er gravd ut i sidekantene. Der kan det være løse kanter. Så det er viktig at man har stor forsiktighet når man nærmer seg elvekantene sånn at man ikke får uheldige situasjoner der man havner i elva, sier Samdal.

NVE har ikke fått inn noen nye meldinger om flom og skred i løpet av natt til fredag. At det er blitt kaldere hjelper på, forteller han.

– Det er ikke stabilt i terrenget enda. Det vil ta litt tid før vannet tømmes ut og det fryser til igjen, sier Samdal.

Tak blåste av Kinsarvik
Foto: Andrea Krüger / NRK

Kraftig vind

I tillegg til mye vann, så blåser det kraftig mange steder. Det har fått flere tak til å løsne blant annet i løpet av natta.

I Sykkylven ødela vinden et tak på en driftsbygning i Holvevegen. Også i Sunndal fikk taket på et rekkehus problemer med vinden. Der holdt flere takplater på å løsne før brannvesenet fikk sikra dem.

Det er også strømbrudd flere steder i Trøndelag som følge av været.

I Rennebu kommune er flere enn tusen kunder strømløse. Også i Oppdal, Malvik og Levanger er folk uten strøm.

Nettselskapet Tensio forteller at mye snø på strømlinjene trolig er årsaken til strømbrudene. Det jobbes med å få kobla på strømmen igjen, men det dårlige været gjør at det kan ta tid.

Også i bergensområdet har det vært strømbrudd i dag tidlig. Der var 80 kunder uten strøm en periode, men nå har de fleste begynt å få strømmen tilbake.

I Dalsundet i Kristiansund grunnstøtte et skip i natt. Skipet hadde fått motorstopp og den kraftige vinden blåste båten på grunn. Det var ti personer om bord, men ingen av dem ble skadd i hendelsen. En slepebåt fikk dratt den av grunn og den ligger nå til kai.

Grunnstøting

Skipet Polfoss ligger nå til kai. Det skal ha fått noen skader i grunnstøtinga.

Foto: Bjarte Herheim Næs

Mange stengte veier

Kraftig vind, nedbør flom og ødelagte veier gjør også at veldig mange veistrekninger er stengt fredag morgen.

  • Det er ikke mulig å kjøre på E6 over Dovrefjell på grunn av uvær
  • E39 er stengt mellom Vinjeøra sentrum og Stormyra fordi veien er ødelagt
  • Ferjesambandet på E39 mellom Halsa og Kanestraum er innstilt.
  • På E14 mellom Stjørdal og Meråker er det stengt ved Flornes og Kvernbekkneset på grunn av flom.
  • Fylkesvei 705 mellom Stuggudal og Brekken er stengt på grunn av uvær
  • Fylkesvei 30 er stengt mellom Singsås og Haltdalen på grunn av fare for isras og fare for nye ras. En geolog skal undersøke området fredag.
  • I tillegg er lang rekke mindre fylkesveier stengt.

Lenger sør i Norge har det vært roligere i natt. Men i løpet av natta har uværet også fått konsekvenser her. Enkelte steder har stein ramla ned på veier. I Vestland og Rogaland har mellom fem og ti tre ramla ned over veier.

– Det er litt som skjer, som etterspill av været vi har hatt de siste dagene, sier trafikkoperatør Jørgen Brødtker i Vegtrafikksentralen vest.

Flere av fjellovergangene mellom øst og vest er stengt.

  • Riksvei 7 over Hardangervidda
  • Riksvei 15 over Strynefjellet
  • Riksvei 52 over Hemsedalsfjellet
  • Fylkesvei 50 Hol-Aurland er stengt
  • Fylkesvei 53 mellom Tyin og Årdal er stengt på grunn av uvær
  • Det blir vurdert om riksvei 7 og riksvei 52 og fylkesvei 50 kan åpnes i løpet av dagen.

– Vi har fremdeles strekninger som er stengt på grunn av skredfare og ras. Nå må vi ut og utnytte lyset og vi har geologer ute for å vurdre skader og skredfaren, sier fylkesvegsjef i Møre og Romsdal, Ole Jan Tønnesen.

Han sier det fortsatt er stor fare for snø- og jordskred.

– Det er mye vann nå og høy vannmetning i veiene våre. Dette er kanskje ikke helga for å reise på hytta, sier han.

E6 i Grønbakken fredag morgen

E6 over Dovrefjell er stengt på grunn av mye nedbør og vind. Dette er fra Grønbakken på vei mot Dovrefjell fredag morgen.

Foto: Statens vegvesen
Fv65 ved Farbergen i Meldal ødelagt av flom
Foto: John J. Storholt / NRK

Forventer mer nedbør

Selv om det verste været er over, så forventer NVE at det blir mye nedbør igjen til helga.

– Nå blir det relativt bra dag i dag, men så får vi si at det kommer inn mer vær. Det er litt urolige meldinger for helga, sier Brigt Samdal i NVE.

Han anbefaler om å se til stikkrenner, kummer og rister. Der kan det ha samlet seg mye løv og skit under uværet.

– Det er viktig å få renska de i løpet av dagen, sånn at de er klare til nye nedbørsmengder som kommer, fortsetter han.

I fjellet vil nedbøren komme som snø. Varsom.no melder at det fredag er faregrad fire flere steder rundt om i landet for snøskred.

Isolert

Torsdag ble innbyggerne i Meråker i Trøndelag isolert fra omverdenen. Den eneste veien dit, E14 mellom Stjørdal og Riksgrensen, er stengt med ukjent åpningstidspunkt. Det har nemlig gått flere ras i området.

Samtidig stengte det svenske Trafikverket europaveien på den svenske siden av grensa i natt.

– Det er spesielt sårbart hvis noen blir akutt syke der. Den eneste måten en kan få folk til sykehus fra Meråker er med ambulansehelikopter eller redningshelikopter.

Det fortalte fylkesberedskapssjef Dag Otto Skar til NRK seint torsdag kveld. Selv om en rekke veier i fylket er stengt, er Meråker et av få steder som mangler omkjøringsmulighet, opplyser Skar.

Flere evakuerte

Stjørdal kommune hadde beredskap hele natt til fredag. Totalt måtte 47 personer dra fra sine hjem på grunn av flomvannet.

Vannstanden i Stjørdalselva er på vei ned etter et toppnivå torsdag kveld.

– Vi forventer nå at vannstanden har nådd sitt høyeste, men må ta forbehold om at utviklingen videre vil bero på hvor mye nedbør og hvilke temperaturer vi får, fortalte Stjørdals ordfører Ivar Vigdenes (Sp) til NRK seint torsdag kveld.

Det er usikkert når alle de evakuerte får dra hjem igjen.

Ordføreren i Molde håper de 44 evakuerte i Eresfjord får flytte hjem fredag. Torgeir Dahl sier til NRK at de skal gjøre en vurdering i løpet av dagen, men mye tyder på at de får flytte hjem til helga.

Innbyggerne i bygda ble evakuert natt til torsdag da Dokkelva holdt på å flomme over.

Fredag formiddag får de som bor i de 16 husene på Sjøholt i Ålesund flytte hjem igjen.

50-årsflommer flere steder

Målingene til NVE viser at Stjørdalselva, Rinna og Surna har hatt 50-årsflom. I Kringsvatnet har det vært det samme. Levangerelva har hatt en 20-årsflom.

– Det har vært en ekstrem situasjon som vi møter veldig sjelden. Men jeg tror, egentlig, at vi så langt har vært heldige. Mye på grunn av at temperaturen sank slik at flomvannet ikke steg så mye som vi frykta, sier regiondirektør for NVE, Terje Thuset.

Opp mot 600 skademeldinger

Gjensidige forsikring anslår at bransjen totalt vil få mellom 500 og 600 skademeldinger på grunn av ekstremværet «Gyda»

Forsikringsselskapet hadde torsdag ettermiddag mottatt 150 skademeldinger. De fleste skadene kommer fra Trøndelag og Møre og Romsdal.

– Det er vannet som har skapt størst problemer. Flom- og vannskader står for over 60 prosent av skadene. Overvann fra terrenget har kommet inn i bygninger, bekker og elver har gått over sine bredder, samt tilbakeslag fra avløp, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Han påpeker at det erfaringsmessig er et etterslep på skademeldingene i forbindelse med slike uvær. Det er først når vannet har trukket seg tilbake og folk har fått tid til å se etter eiendommene sine at en ser det reelle skadeomfanget, påpeker Eklo.