Hopp til innhold

Ett egg er borte fra reiret

Ett av eggene som lå i reiret til den hekkende skjæra hos NRK er forsvunnet. Da skjæreparet startet rugingen var det seks egg, nå er det bare fem.

Fem egg igjen i reiret

Da rugingen startet var det seks egg i reiret, nå er det bare fem.

Foto: NRK

Skjæreparet satte bo i vinduskarmen til radioprogrammet Her og Nås redaksjon på Tyholt i Trondheim i begynnelsen i mai. Paret har vært travelt opptatt med å ruge på de seks eggene, til glede for mange som har fulgt direkteoverføringen på nrk.no.

  • Se rugingen direkte her.

Mens de vordende skjæreforeldre har vært ute og strekt litt på vingen, har sjokkerte hobbyornitologer sett at seks egg har blitt til fem.

Hva tror du har skjedd? Si din mening nederst i artikkelen.

Kråke tar skjære

En forklaring kan være besøk av slektningen kråke. Den er kjent for å forsyne seg av andres blivende avkom.

Skjærereir på Tyholt

Seks egg i skjærereiret på Tyholt.

Foto: Per Kristian Johansen / NRK

– Hvis egg forsvinner fra skjærereiret, er det ofte kråka som har tatt dem. Kråka er kjent for å rane reirene, forklarer generalsekretær i Norsk Ornitologisk Forening, Kjetil Solbakken.

Hos «vår» skjære mangler det nå ett egg. Dersom det er kråka som har vært på ferde, ville det trolig forsvunnet flere.

– Når kråka raner reir, ligger det sjeldent igjen noen egg i det hele tatt. Da forsvinner gjerne hele kullet, forklarer Solbakken til NRK.

Skjæremor rydder

Skjæra er en svært intelligent fugl og har lagt mye energi i bygge et flott og trygt reir. Ornitologen mener det usannsynlig at egget har ramlet ut reiret uten grunn.

– Det er uvanlig at ei skjære kaster ut sine egne egg. Men dersom skjæremor skjønner at noe er galt med egget, rydder hun det bort, forklarer Solbakken.

Kan ha spist det

Noen ganger blir eggene ødelagt under rugeprosessen. Når skjærforeldrene ser at noe er galt med egget, ønsker de ikke å bruke verdifull rugetid på det.

– Dette skjer når egget blir knust eller sprekker. Da renner det ut eggehvite og plomme. De kan også ha spist opp det som renner ut, forklarer Solbakken.

Skjærereir

Skjærereir

Stort engasjement

Direkteoverføringen av skjæreparet har fått mange til å engasjere seg for det som etter hvert skal bli en barnerik familie. På NRK Supers hjemmesider har mange barn skrevet inn hva de tror har skjedd med det savnede egget.

Ei jente har en teori om at en annen fugl kom inn i reiret og rappet egget etter en slåsskamp. Si hva du tror har skjedd i kommentarfeltet under.