-Ekstremt dyr strøm

Underskudd på kraft gir ekstreme strømpriser i Trøndelag.

Lyspære
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Spotmarkedet har svingt voldsomt de siste ukene. I dag kommer prisen opp i over åtte kroner per kilowatt-time, mens den like før jul nådde opp i 12 kroner.

Avhengig av svensk kraft

– Det er den svenske kraftindustrien som har en krise i produksjonen. Tre av de svenske kjernekraftreaktorene er nesten ikke i drift, sier Harald Lein i NTE.

Trøndelag importerer store mengder kraft fra nabolandet. I en lengre periode har de svenske kraftverkene produsert utilstrekkelig med energi, noe som har ført til høye strømpriser på spotmarkedet.

Tremasseprodusenten Södra Cell i Follafoss i Nord-Trøndelag måtte tidligere i vinter stenge produksjonen da de opplevde en 40-dobling av strømprisen.

– Ikke fyr for kråka

Hos Enova, som gir folk råd om energisparing, har det vært stor pågang i det siste. Nils Kristian Nakstad kommer med følgende oppfordring til folk som vil spare strøm:

– Senk temperaturen i de rommene som ikke brukes, men hold god temperatur i de rommene som brukes. Gå over vinduer og dører, og sørg for at det ikke fyres for kråka.

Påvirker ikke privatkunder


– For en vanlig forbruker vil ikke det påvirke prisen, men for bedrifter som har timepriset kraft gjelder det å følge med på spotmarkedet for å se om prisen på enkelte tider av døgnet er så høy at man må gjøre tiltak i bedriften, sier Harald Lein.


Lein lover bedre tider for strømkundene i Trøndelag:

– Prisene i spotmarkedet vil sannsynligvis gå nedover utover i januar og februar.