Erlend Loe-bok blir film

Erlend Loes debutroman «Tatt av kvinnen» blir film i Elling-regissør Petter Næss sin regi.

Erlend Loe
Foto: Erlend Aas / Scanpix

Norsk filmfond går inn med 8,5 millioner kroner i prosjektet.

«Tatt av kvinnen» handler om en ung og nokså påvirkelig mann som velger å prøve seg på kjærligheten. Han opplever å bli invadert, forelsket og forlatt.

– Dette lyder kanskje ikke vesensforskjellig fra mange filmer vi tror vi har sett de siste årene, men blikket er nytt og friskt. Og skjevt og fint. Kvaliteten i «Tatt av kvinnen» ligger først og fremst i humoren, som ligger både i innholdet og i formen, sier langfilmkonsulent Torun Lian i Norsk filmfond.

Fra teater til film

«Tatt av kvinnen» fra 1993 er den første av Loes bøker som filmatiseres. Produsent Olav Øen i Monster Film AS og Petter Næss har arbeidet med ideen om en film av Erlend Loes bok i mange år. Fortellingen har gjort samme reise som Næss gjorde med Elling, via teaterscenen til filmmanus.

Manusforfatter Johan Bogaeus («Bare Bea») har utviklet filmmanuskriptet. Petter Næss satte i scene «Tatt av kvinnen» på teater og skal altså regissere filmatiseringen.

I tillegg til de to Elling-filmene, har han blant annet laget «Bare Bea» og en rekke teaterproduksjoner. Han arbeider for tiden i Sverige med den svensk-norske samproduksjonen «Hoppet».

– Skrekkblandet fryd

Erlend Loe er både forfatter og manusforfatter. Det var han som skrev manuset til den prisbelønte filmen «Detektor» (2000). Med spillefilmstøtte til «Tatt av kvinnen», er det imidlertid første gang han opplever å se en av sine romaner bli til film.

– Det er med skrekkblandet fryd jeg har gått med på dette, men det er stas, sier Loe, som skal følge opptakene – på avstand.

Planlagt opptaksstart er september med premiere høsten neste år. Budsjettet er på 18 millioner kroner. (©NTB)

 

NRK Trøndelag akkurat nå