Hopp til innhold

Erkjenner straffskyld for videovold på skole

TINGHUSET I TRONDHEIM (NRK): – Jeg er ikke stolt over det jeg har gjort, sa 18-åringen som erkjenner å ha slått og sparket en annen elev på Charlottenlund videregående skole i Trondheim.

Politiadvokat Alf Rune Nilsen

Aktor Alf Rune Nilsen i Sør-Trøndelag tingrett.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

18-åringen møtte i Sør-Trøndelag tingrett onsdag, tiltalt for flere voldsepisoder. Den mest alvorlige er da han sparket en 20 år gammel mannlig medelev til blods i en garderobe ved skolen. Voldsepisoden fikk mye oppmerksomhet i vår, etter at kamerater av tiltalte filmet episoden og delte den i sosiale medier.

Tiltalte har i avhør nektet for å ha utøvd garderobevolden, samt fire andre voldsepisoder han er tiltalt for.

I dag erkjente han straffskyld for kroppsskade etter voldsepisoden i garderoben. Strafferammen her er på seks års fengsel.

Sparket først

Videoen ble vist frem i retten onsdag. Den viser at fornærmede ble sparket i ansiktet og slått med knyttneve rett over tinningen. Han fikk et kraftig blødende kutt ved øyet, hjernerystelse og nesebrudd. Tiltalte bekreftet at han sparket fornærmede først. Sparket høres, men vises ikke, på videoen.

Fornærmede forklarte at han kom inn i garderboen for å skifte om før en gymtime, og at tiltalte og en guttegjeng også kom dit. Han forsøkte å gjøre motstand etter tiltaltes første spark.

Mobilvideo av vold på videregående skole.

SE VIDEO: Voldsvideoen som fikk nasjonal oppmerksomhet i vår viser at fornærmede ble sparket i ansiktet og slått med knyttneve rett over tinningen. Han ble med det påført et kraftig blødende kutt, hjernerystelse og nesebrudd. Dette er en kort snutt av voldsvideoen i en sladdet versjon.

– Han sparket meg. Jeg ble sur, dyttet til ham og spurte hva han gjorde. Så slo han meg, forklarte han om opptakten.

Tiltalte sa at han hadde møtt fornærmede på et utested i Trondheim dagen før, og at fornærmede slo ham der. Ifølge fornærmede møttes de utenfor utestedet helga før, men han nekter for at han slo.

– Ikke stolt

Mannen som filmet voldsepisoden i garderoben vitnet i retten. Han hevdet at de ikke var en gjeng, men kompiser som møttes av og til. Ingen forsøkte å stoppe tiltalte i å utøve volden, ifølge ham.

– Jeg bare tok opp telefonen og begynte å filme, forklarte han i retten, og sa at han ikke hadde lagt ut videoen i sosiale medier.

Tiltalte sa at han ikke visste at voldsepisoden ble filmet.

– Ingenting var planlagt. Jeg så det på slutten at han satt og filmet, forklarte 18-åringen.

Tiltalte innrømmer at han løy til politiet og nektet for volden under avhørene, fordi han var redd.

– Jeg er ikke stolt over det jeg har gjort, sa 18-åringen.

Advokat Tore Angen

Tore Angen er forsvarer for den 18 år gamle mannen.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Stor oppmerksomhet

Flere hundre tusen har sett voldsvideoen, som ble spredd i sosiale og tradisjonelle medier tidligere i går. NRK publiserte i vår en kort og sladdet snutt av videoen.

20-åringen som ble banket til blods har varige mén etter hendelsen.

– Jeg har hatt mye aggresjon i meg og har vært irritert. Jeg har hatt det i bakhodet, sa han i retten.

Personen som gjorde opptaket av voldsvideoen har tidligere fått et forelegg på 12.000 kroner.

Flere voldsepisoder

Mannen var også tiltalt for fire andre voldsepisoder.

18-åringen erkjente straffskyld for tiltalepunktet som omhandlet slag mot en mann i ansiktet på et utested i Trondheim.

Han erkjente ikke straffskyld for to andre voldsepisoder, som skal ha skjedd to dager senere ved det samme utestedet. Ifølge tiltalen både slo han og sparket to ulike menn mens de lå nede på bakken. Tiltalte nekter helt for at han sparket, og at han utøvde vold mot mennene mens de lå nede.

Mannen var tiltalt for en siste voldsepisode på samme utested noen dager senere, men aktor Alf Rune Nilsen droppet dette tiltalepunktet.