Fra sitt brenneri på 1800-tallet utviklet han akevitten, som den dag i dag er Arcus' desidert største eksportartikkel.
- LES OGSÅ:
Høyt verdsatt
Og Gunnar Lysholm forteller gjerne historien om sin tipp-tipp oldefar Jørgen B. Lysholm, og er stolt over hvor høyt verdsatt linjeakevitten fortsatt er. Både hjemme og ute.
– Under verdens største messe i San Francisco fikk jo Lysholms linjeakevitt nettopp gullmedalje i konkurranse med 1500 brennevinssorter, forteller Lysholm.
I 1821 etablerte tipp-tipp oldefaren brenneri og destillasjonsfabrikk i Trondheim, og det var ved en ren tilfeldighet linjeakevitten ble skapt ombord i et skip sendt av skipsreder Catharina Lysholm.
Men historien om akevitten går enda lenger tilbake i tid, forteller historiker Terje Bratberg.
Erkebiskopen
– Det var i 1531 akevitten første gang blir nevnt i Norge. Da sendte lensherre Eske Bille ved Bergenhus en kagge til erkebiskop Olav Engelbrektsson, sier han.
Den store innovatøren på 1800-tallet var altså Jørgen B. Lysholm og hans akevitt er Nordens eldste. Arcus produserer den i dag etter god gammeldags oppskrift, og før salg har den krysset ekvator to ganger ombord i skip fra Wilhelmsen rederi.
– Jeg er ikke så rent lite stolt av dette produktet som er ivaretatt. I tillegg til at det er utviklet en rekke nye akevittsorter hvor de bruker Lysholm-navnet. Det gjør de jo helt rått for å selge, mener Lysholm.
Sterke saker
Og at brennevinet kan være sterke saker understreker denne historien fra Lysholm.
– En som mente han var Trondheims sterkeste mann skrøt en gang av at det bare var en som klarte å legge han i bakken, og det var nettopp Jørgen B. Lysholm, ler Gunnar Lysholm.