NRK Meny
Normal

Er stolt av historien om tipp-tipp oldefaren

Interessen for norsk akevitt er større enn noen gang, og stadig flere blir med i venneforeninger rundt om i landet. Og Trondheim er kanskje den fremste akevittbyen, for her bodde linjeakevittens far, Jørgen B. Lysholm.

Diskuterer akevitt

Gunnar Lysholm (til venstre) og Terje Bratberg diskuterer linjeakevittens historie på en kro i Trondheim.

Foto: Grete Thobroe/NRK

Fra sitt brenneri på 1800-tallet utviklet han akevitten, som den dag i dag er Arcus' desidert største eksportartikkel.

Høyt verdsatt

Og Gunnar Lysholm forteller gjerne historien om sin tipp-tipp oldefar Jørgen B. Lysholm, og er stolt over hvor høyt verdsatt linjeakevitten fortsatt er. Både hjemme og ute.

– Under verdens største messe i San Francisco fikk jo Lysholms linjeakevitt nettopp gullmedalje i konkurranse med 1500 brennevinssorter, forteller Lysholm.

Linjeakevittens far

Jørgen B. Lysholm var utdannet kjemiker og var linjeakevittens far.

I 1821 etablerte tipp-tipp oldefaren brenneri og destillasjonsfabrikk i Trondheim, og det var ved en ren tilfeldighet linjeakevitten ble skapt ombord i et skip sendt av skipsreder Catharina Lysholm.

Men historien om akevitten går enda lenger tilbake i tid, forteller historiker Terje Bratberg.

Erkebiskopen

– Det var i 1531 akevitten første gang blir nevnt i Norge. Da sendte lensherre Eske Bille ved Bergenhus en kagge til erkebiskop Olav Engelbrektsson, sier han.

Den store innovatøren på 1800-tallet var altså Jørgen B. Lysholm og hans akevitt er Nordens eldste. Arcus produserer den i dag etter god gammeldags oppskrift, og før salg har den krysset ekvator to ganger ombord i skip fra Wilhelmsen rederi.

– Jeg er ikke så rent lite stolt av dette produktet som er ivaretatt. I tillegg til at det er utviklet en rekke nye akevittsorter hvor de bruker Lysholm-navnet. Det gjør de jo helt rått for å selge, mener Lysholm.

Sterke saker

Og at brennevinet kan være sterke saker understreker denne historien fra Lysholm.

– En som mente han var Trondheims sterkeste mann skrøt en gang av at det bare var en som klarte å legge han i bakken, og det var nettopp Jørgen B. Lysholm, ler Gunnar Lysholm.

Video fra Trøndelag

Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.