Hopp til innhold

Er stolt av historien om tipp-tipp oldefaren

Interessen for norsk akevitt er større enn noen gang, og stadig flere blir med i venneforeninger rundt om i landet. Og Trondheim er kanskje den fremste akevittbyen, for her bodde linjeakevittens far, Jørgen B. Lysholm.

Diskuterer akevitt

Gunnar Lysholm (til venstre) og Terje Bratberg diskuterer linjeakevittens historie på en kro i Trondheim.

Foto: Grete Thobroe/NRK

Fra sitt brenneri på 1800-tallet utviklet han akevitten, som den dag i dag er Arcus' desidert største eksportartikkel.

Høyt verdsatt

Og Gunnar Lysholm forteller gjerne historien om sin tipp-tipp oldefar Jørgen B. Lysholm, og er stolt over hvor høyt verdsatt linjeakevitten fortsatt er. Både hjemme og ute.

– Under verdens største messe i San Francisco fikk jo Lysholms linjeakevitt nettopp gullmedalje i konkurranse med 1500 brennevinssorter, forteller Lysholm.

Linjeakevittens far

Jørgen B. Lysholm var utdannet kjemiker og var linjeakevittens far.

I 1821 etablerte tipp-tipp oldefaren brenneri og destillasjonsfabrikk i Trondheim, og det var ved en ren tilfeldighet linjeakevitten ble skapt ombord i et skip sendt av skipsreder Catharina Lysholm.

Men historien om akevitten går enda lenger tilbake i tid, forteller historiker Terje Bratberg.

Erkebiskopen

– Det var i 1531 akevitten første gang blir nevnt i Norge. Da sendte lensherre Eske Bille ved Bergenhus en kagge til erkebiskop Olav Engelbrektsson, sier han.

Den store innovatøren på 1800-tallet var altså Jørgen B. Lysholm og hans akevitt er Nordens eldste. Arcus produserer den i dag etter god gammeldags oppskrift, og før salg har den krysset ekvator to ganger ombord i skip fra Wilhelmsen rederi.

– Jeg er ikke så rent lite stolt av dette produktet som er ivaretatt. I tillegg til at det er utviklet en rekke nye akevittsorter hvor de bruker Lysholm-navnet. Det gjør de jo helt rått for å selge, mener Lysholm.

Sterke saker

Og at brennevinet kan være sterke saker understreker denne historien fra Lysholm.

– En som mente han var Trondheims sterkeste mann skrøt en gang av at det bare var en som klarte å legge han i bakken, og det var nettopp Jørgen B. Lysholm, ler Gunnar Lysholm.