NRK Meny
Normal

Er Nicklas Bendtner eller en bonde fra Leksvik Årets trønder?

En dansk stjernespiss, en bonde fra Leksvik som kjemper kreftsaken og en trøndersk hjelpearbeider er blant forslagene fra publikum så langt.

bendtner portrett

Nicklas Bendtner har bare bodd i Trondheim i noen måneder, men har for lengst spilt seg inn i trønderske fotballhjerter. Nå mener flere han er Årets trønder.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Det har vært mulig å sende inn ditt forslag til Årets trønder 2017 siden onsdag, og folk har ikke latt muligheten gå fra seg.

Allerede har det kommet inn over 250 forslag. Du kan sende inn forslag helt frem til 13. november.

Laster innhold, vennligst vent..

Bendtner, Kåre og Tove

Nicklas Bendtner har bare bodd i Trondheim i noen måneder, men har for lengst spilt seg inn i trønderske fotballhjerter. Den danske stjernespissen scorer mål på bestilling for Rosenborg og har sørget for flere fantastiske øyeblikk:

– Enkelt og greit fordi han er en gavepakke til Trøndelag, skriver en innsender om Bendtner.

Noen vil ha Kåre Ingebrigtsen, som vant utmerkelsen i 2015, som Årets trønder igjen. Andre mener klubbens driftige daglige leder Tove Moe Dyrhaug bør vinne:

– Drivkraften i RBKs omstilling. Basta! skriver en innsender.

Det er da på sin plass å bemerke at Dyrhaug selv sitter i juryen for Årets trønder.

Anders Grande

En av dem som mange har foreslått, er bonden Anders Grande fra Leksvik. Han har ei BH-samling på gården, til støtte for kreftsaken.

Foto: Ingrid Lindgaard stranden

BH-gjerdet i Leksvik

En av dem som mange har foreslått, er bonden Anders Grande fra Leksvik. Han har ei BH-samling på gården, til støtte for kreftsaken.

Grande begynte med å henge opp en BH hver fra samboeren og moren sin på et gjerde på gården i bygda, og lovte å sponse 100 kroner for hver BH som kom inn. Det tok helt av.

– Anders gjorde en fabelaktig jobb med sitt BH-gjerde i Leksvik til støtte for kreftsaken. Der fikk han inn cirka 180.000 kroner og han satte bygda vår på kartet, skriver en.

Hjelpearbeideren i Hellas

Mange har også foreslått Marit Heldal som Årets trønder.

Hjelpearbeideren dro til den greske øye Lesvos for å drive hjelpearbeid for flyktningbarn, blant annet ved å starte en barnehage.

– Hun bruker sin kunnskap og kompetanse med et stort hjerte. Faglig dyktig. Et medmenneske av dimensjoner, skriver ei som foreslår henne.

Marit Heldal

Marit Heldal dro til den greske øye Lesvos for å drive hjelpearbeid for flyktningbarn, blant annet ved å starte en barnehage. Det er flere svært imponert over.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Vinterdrøm og håndballhelter

Friluftsmannen Jens Kvernmo fra Ogndal er også foreslått av flere. Han har i høst vært aktuell med NRKs TV-serie «Vinterdrømmen» og også serien «Alene» på TV 2.

– Han har virkelig har vist hva trøndere er lagd av, spesielt etter at vi så han vinne realityserien «Alene» og i tillegg i serien «Vinterdrømmen», der han viser det beste Trøndelag har å by på, mener en forslagsstiller.

Håndballspiller Sander Sagosen har hatt et virkelig godt år. Paris Saint-Germain-proffen skrytes opp i skyene av lagkameratene, og nå mener enkelte han er Årets trønder.

– Med Sander Sagosen ble det virkelig morsomt å følge landslaget igjen! Hans håndballkarriere nådde nye høyder da han ble proffspiller i Paris, skriver en som foreslår ham.

Landslagstrener og trondhjemmer Christian Berge er også foreslått:

– Setter de norske håndballguttene på verdenskartet. Herlig ledertype som viser at kreft, tinnitus og annet ikke hindrer deg i å gjøre suksess! Et veldig godt forbilde, skriver en innsender.

Jens Kvermo i Sylan

Friluftsmannen Jens Kvernmo fra Ogndal er foreslått som Årets trønder av flere. Han har i høst vært aktuell med NRKs TV-serie «Vinterdrømmen», som skildrer hans flere måneder lange opphold i Sylan på vinteren. I tillegg har Kvernmo vunnet en realityserie som handler om å overleve lengst i villmarka.

Foto: Jens Kvernmo

Slo sammen fylkene

Det er få politikere på lista, men noen mener de trønderske politikerne som har vært mest aktuelle i fylkessammenslåingen fortjener prisen.

Den første fylkesordføreren i det nye Trøndelag, Tore O. Sandvik, er foreslått av flere for å ha «samlet Trøndelag».

Andre mener Ap-toppen fra Nord-Trøndelag, Anne Marit Mevassvik, fortjener prisen:

– Hun har etter hva jeg kan forstå gjort et fantastisk godt politisk håndverk, heter det fra en innsender.

Mange forslag

Ida Marie Bransfjell
Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

Det er et stort spenn blant kandidatene som foreløpig er foreslått.

Ikke uventet er de trønderske skiheltene Marit Bjørgen og Petter Northug foreslått. Faktisk har ingen av dem tidligere vunnet prisen.

Noen av de andre forslagene er:

Ida Marie Bransfjell: Prosjektleder for Tråante 2017, feiringen av 100-årsjubileet for samenes aller første landsmøte.

– Hun har skapt stolthet i den samiske befolkningen, og gjort resten av trønderne nysgjerrige på samisk kultur og historie. Jubileumsuka i februar var en fest for både byfolk og tilreisende, skriver en av forslagsstillerne.

Ingeborg Senneset: Aftenposten-journalist og samfunnsdebattant som også er aktuell med boken «Anorektisk».

– Åpenheten og styrken hun viser med psykisk sykdom gjør hun uten en tvil om til Årets trønder! mener en innsender.

Biskop Tor Singsaas under avskjedsgudstjenesten

Tor Singsaas takket av som biskop i Nidaros tidligere i år. Nå mener enkelte han fortjener litt ekte trøndersk heder for måten han har gjort ting på.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

Tor Singsaas: Den tidligere biskopen i Nidaros får skryt av flere.

– Trondheim og også kirken ble et varmere sted i hans tid som biskop i Nidaros! skriver en innsender.

Jomar Blekkan: Travtrener og nestor i trøndersk travsport.

Atle Vårvik: Grunnleggeren av MOT imponerer flere av innsenderne.

Frode Eggen: Skuespilleren trekkes frem for sin innsats i reklamefilmer som får folk til å trekke på smilebåndet.

Kjell Røstum-Mårvik: Driver treningsgruppene Spartan Workout, der folk kan trene ut fra egne forutsetninger.

Brannbamsen Bjørnis: Bjørnen som brukes til forebygging av brann er «født og oppvokst» i Trondheim, og skal nå også brukes på nasjonalt plan.

Bjørnen Bjørnis hilser på barna.

Brannbamsen Bjørnis er superpopulær blant barna. Nå er han også foreslått som Årets trønder.

Foto: Eirik Haukenes / NRK ;øre og Romsdal