Kan dette være Årets trønder 2010?

Torkil Risan mener det bare er naturlig at kompisen til Lars er foreslått som Årets trønder.

Torkil Risan

Mange digger at Kompisen til Lars (t.v.) er tøff i kjeften. Trøndergangsteren blir spilt av Torkil Risan, og er mest kjent fra P3-programmet Et enklere NRK, som Risan hadde med Martin Beyer-Olsen. Nå mener flere at karakteren representerer Trøndelag på en måte som er verdig til å få hedersprisen Årets trønder.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Han er en typisk trønder som skyter fra hofta. Han er en vandrende langfinger som slenger dritt om alle, så det er bare naturlig at han blir foreslått, sier Torkil Risan.

Adresseavisen og NRK Trøndelag går i år sammen for å finne en verdig vinner av hedersprisen Årets trønder, og så langt har over 1.000 forslag kommet inn.

Mediehusene har bedt om publikums hjelp til kandidater, og flere mener at kompisen til Lars har det som skal til for å vinne.

"Det e med smågodt som med damerne"

Og det er kanskje ikke så rart. Rollefiguren er populær over hele landet, og det går sport i å prøve å overgå kompisen til Lars sine sitater.

"Det e med smågodt som med damerne. Hvis du først forsyne dæ med et par stykker, så klare itj du å stopp før du har schtappa i dæ alt sammen", er et av kompissitatene i den milde klassen.

For kompisen til Lars er tøff i kjeften.

– Han er den tøffeste fyren på ungdomsskolen, bare et par år etter, forklarer Risan.

Rollefiguren er hentet fra hans egen oppvekst på Sverresborg i Trondheim.

– På min ungdomsskole var det et par bad boys som terroriserte oss vanlige. Den verste var kompisen til han kuleste på skolen. Det var egentlig han man var redd for, og det er kompisen til Lars, forteller Risan.

"Han er fet"

Han har alltid tullet med karakteren, og da han boltret seg i P3-programmet Et enklere NRK fikk han spredd trøndergangsteren til resten av Norge.

Nå er radioprogrammet ferdig for denne gang, men Risan har tatt med karakteren videre til flere liveshow.

Det har slått an hos flere av de som mener at kompisen til Lars kvalifiserer til å bli Årets trønder.

"Desidert en stor og framtredende trønder", "han er fet" og "en herlig artist" er begrunnelser som blir nevnt i forslagene.

– Han gir faen i om han vinner

Enkelte mener også at han bør få prisen rett og slett fordi kompisen til Lars blir sint dersom han ikke vinner.

– Han er forbannet uansett. Han ble foreslått i fjor også, uten å vinne, men han gir faen i alt. Jeg tror han ville tatt det med et skuldertrekk dersom han vant, hvis han i det hele tatt hadde fått det med seg i all alkoholen og "damerne", sier Risan.

For ifølge han er det bare én ting kompisen til Lars er interessert i å få som pris.

– Hvis det er noen fine damer å vinne, så ville han nok brydd seg mer, ler Risan.