Hopp til innhold

Er du vinneren av påskefjellet?

Er du et utprega konkurransemenneske? Da kan det være greit med en formel som forteller deg hvor fort du går på ski sammenligna med andre i løypa. Det har professor Johannes Skaar ved NTNU utvikla for deg.

Påskevær

Ved å telle antall skiløpere som går forbi deg og som du passerer og deler dette på antallet du møter, finner du ut hvor rask du er i skisporet. Denne metoden har en professor ved NTNU klekka ut.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

For personer som er vant til å leve livet som en konkurranse, kan rolige helligdager i påskesola på fjellet fort bli kjedelig. Men med en formel utvikla av en professor ved NTNU kan skituren med familien bli til et eneste stort skirenn, hvor alle i løypa er deltakere. Helt uten å vite det selv.

Liker å konkurrere

– Det eneste du må gjøre er å telle alle du møter i løypa, forklarer hjernen bak formelen, Johannes Skaar, som er professor ved Institutt for elektronikk og telekommunikasjon ved NTNU.

Formelen ble til etter en tur med kompisen Tage Rolen for et par år siden. De er begge glade i å gå på ski, og Skaar innrømmer at de trolig har et utprega konkurranseinstinkt.

– Tage lurte på om det var mulig å regne på hvor fort man går ut fra hvor mange man passerer, og etter å ha sett litt på det kom jeg altså opp med en metode, sier Skaar.

Komplisert utregning

– Det du må gjøre er ta antallet du går forbi i løypa og trekke fra det antallet som passerer deg. Så må du dele dette på antall skiløpere du møter.

– Hvorfor må vi dele på antallet vi møter?

– For å anslå hvor mange som befinner seg i løypa akkurat da.

Men det stopper ikke her. For nå må du finne ut det gjennomsnittlige forholdet mellom din og andres hastighet. Og det tallet du endte opp med etter dette regnestykket kaller du r. Ukjent hvorfor, men det spiller liten rolle.

Formelen professoren ved NTNU har utviklet er som følger: (1+r) / (1-r). Altså 1 pluss r delt på 1 minus r.

For å forklare hvordan dette fungerer i praksis bruker jeg et eksempel fra forkning.no:

La oss si at du møter 100 skiløpere i motgående spor. Hvis du har tatt igjen 40, og 7 tar deg igjen, har du i gjennomsnitt gått dobbelt så fort som de andre. Helt sant.

Du får nemlig 40-7= 33. Og 33 delt på 100=0,33. Altså er r=0,33.

Vi setter det inn i formelen: (1+0,33)/(1-0,33) = 1,33/0,67=2.

Svaret 2 betyr her dobbelt så raskt fordi 2 er dobbelt så mye som 1, som er snitthastigheten.

Fine forhold ved Elgseterhytta i Bymarka i Trondheim.

Når du er helt alene i sporet blir det vanskelig å regne ut hvor fort du går i forhold til de andre.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Ikke bare en skiformel

Skaar har ennå ikke prøvd ut formelen i skiløypa, men har hørt om andre som har prøvd den. Og han tror også det lar seg gjøre å flytte formelen ut av skisporet.

– En dansk journalist lurte på om formelen også kan brukes når man jogger, og det tror jeg den kan. Skjønt vil den bli noe mer unøyaktig i og med at joggere kan ta flere avstikkere enn skiløperne, som for det meste holder seg i sporet.