Blir du irritert på «blinklysallergi»?

For å komme deg tryggest mulig gjennom påsketrafikken bør du huske blinklysene, holde avstand og holde aggresjonen på lavest mulig nivå, sier kjørelærer.

Blinklys

SAMARBEID PÅ VEIEN: Bruk blinklys slik at de andre vet hvor du skal, så slipper man irritasjon og minsker risikoen for ulykker.

Foto: Juliet Landrø / NRK

Du er kanskje på vei til hytta, eller ferie. Ungene er allerede leie, det er selvfølgelig kø, og det virker umulig å komme seg gjennom den store rundkjøringa som skal ta deg ut på hovedveien.

– Blinklys er en fin ting, utbryter kjørelærer Emma Båtnes. Hun kunne kommet seg inn i ei luke mellom to biler, hvis den andre peronen hadde rørt lillefingeren for å vise hvor han skulle.

Slike ting fører til dårlig flyt og mer eller mindre aggresjon trafikken. Irriterte bilister på en vei med mye folk, er en dårlig kombinasjon, mener kjørelæreren.

Unngå den typiske påskeskaden

Hun er på veien hver dag, og innrømmer at også hun blir ganske irritert på folk med det hun kaller «blinklysallergi».

– Hvis alle hadde vært flinke til å bruke blinklys kunne vi skapt mye mer avvikling, og fått flere biler gjennom kryssene, sier hun.

Hun behersker seg, smiler og advarer folk mot å bli for aggressive i trafikken.

– Hvis vi er sinte når vi kjører bil, påvirker det kjørestilen, sier hun.

Trafikkulykke, illustrasjon

RO NED: Hold avstand og pass på farten. Ingen vil ende slik på vei til påskeferien. (Illustrasjonsbilde)

Foto: monkey Business images / colourbox.com

Det er spesielt farlig på utfartsdager når det er mye kø, alle vil komme fortest mulig frem, og det er mye rykk og napp i kjørestilen.

– Man blir kanskje litt overivrig på gasspedalen, og avstanden til bilen foran blir litt liten. Vi ser det hvert år i påsketrafikken og sommerrushet at det er påkjørsler bakfra, sier hun.

– Vær grei og effektiv

Det er ikke hyggelig å starte ferien med en tur på sykehuset, eller noe enda verre. Båtnes oppfordrer derfor folk til å være litt rause mot hverandre, i tillegg kan man tenke på disse tipsene:

Emma Båtnes

VÆR GREI: Kjørelærer Emma Båtnes mener folk kan friske opp det de lærte om blinklys på kjøreskolen, og være litt greie mot hverandre i trafikken.

Foto: Juliet Landrø / NRK
  1. Bruk blinklys og plasser deg rett på veien
  2. Hold avstand – 1001–1002–1003
  3. Vær oppmerksom
  4. Smil og vær litt grei mot de andre på veien
  5. Sjekk vær og føre

Vanlig reaksjonstid er 1–2 sekunder. Så kjører du i 80 km/t har du allerede kjørt 44 meter før du har gjort en dritt, advarer hun.

Det er mange som skal ut av byene samtidig nå, så det gjelder å være effektive.

– Men vi bør prøve å ta det med ro, og være litt greie mot de rundt oss. Bilkjøring er et samarbeid med de andre på veien.