Er drittlei skolen – får dra til sjøs isteden

Skoleelever på Frøya som er veldig lei av vanlig undervisning, får heller dra på sjøen en dag i uka.

Unge sjarkfiskere på Frøya

Håvard Steinvik og Jøran Bodø Pedersen viser fram noe av dagens fangst.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

For det er ikke alle ungdommer som er like glade i all teorien som skal læres i et vanlig klasserom på skolen. På Frøya får nå fem elever fra Sistranda skole heller dra til sjøs en dag i uka.

Unge sjarkfiskere på Frøya

De skoleleie elevene trives godt om bord i sjarken.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– I dag skal vi ut på storhavet for å sjekke krabbeteiner og for å fiske sei med juksemaskinen, sier niendeklassingen Emanuel Espenes. I dag er han styrmann på sjarken som skolen låner en dag i uka.

Skoletrøtte elever

På Frøya kaller de dette for Naustprosjektet. Der skoletrøtte elever en dag i uka får gjøre noe helt annet enn å sitte stille i et klasserom på skolen. Den dagen NRK fikk være med ut på havet, sjekket elevene 40 krabbeteiner og de fisket sei.

Lærer Arne Olav Bjørnnes på Frøya

Arne Olav Bjørnnes mener det er viktig at de skoletrøtte ungdommene får et alternativt skoleopplegg.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Dette er ikke spesialpedagogikk. Men det er en alternativ opplæringsarena beregnet på elever som på godt norsk er drittlei skolen, sier pedagogisk leder for Naustprosjektet, Arne Olav Bjørnnes, til NRK.

Hovedmålet for Naustprosjektet på Frøya er å fange opp elever som er i ferd med å falle ut av ungdomsskolen. Dette er elever som har behov for alternative læringsarenaer som dette prosjektet representerer.

Dette skoleåret er det altså fem elever som har søkt om å få en annen type skolehverdag en dag i uka.

– Alt blir artigere

– Vi lærer mye, og vi har teori og fag som vi interesserer oss for. Da blir alt så mye artigere, sier en av elevene, Håvard Steinvik,

– Det blir lettere å gå på skolen når vi får være med på dette. Vi får også kortere skoleuker på en måte når vi bare trenger å være på skolen fire dager i uka, forteller en annen av elevene, Jøran Bogø Pedersen.

Også næringslivet på Frøya synes Naustprosjektet er en god ide med tanke på rekrutteringen til fiskeri- og havbruksnæringen.

– Alle næringslivsaktørene har vært utrolig positive. De sponser både arbeidsklær og utstyr. Det er overveldende, og sier dette er deres fremtidige ansatte. Det viser holdningene de har til prosjektet, sier Arne Olav Bjørnnes til froya.no.