Hva er dette?

Hvilket dyr er dette? Noen mener oter, mens andre tror mink eller ilder.

Video nsps_upload_2010_1_28_17_8_4_657.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Dette dyret dukket opp i hagen til John Øystein Berg i Snillfjord tidligere denne uken.

- Først trodde jeg det var røyskatten fra i fjor som hadde dukket opp igjen. Men da dyret kom nærmere så jeg raskt at det ikke kunne være det. Det er mye større enn en røyskatt, sier Berg som er en ivrig fotograf.

Stort dyr

Dyret er ca en meter langt, sporene er 6-7 cm store og det er 50 cm mellom sporene.

- Folk her er veldig nysgjerrige og lurer på hvilket dyr dette er. Og meningene er mange, humrer fotografen.

Både kommunen og Direktoratet for naturforvaltning har engasjert seg, men ser ikke ut til å enes om arten med det første.

- Noen tror det er en albino oter. Men den har ikke røde øyne. Andre mener den ligner på en ilder, og at det kan være snakk om et rømt kjæledyr. Etter det jeg vet har ingen så langt meldt fra om et savnet kjæledyr, sier Berg til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hva er dette?

Dyret er ca en meter langt, sporene er 6-7 cm store og det er 50 cm mellom sporene. Fotografen fikk tatt bildene på en og en halv meters avstand etter å ha lagt ut åte.

Foto: John Øystein Berg

- Leker som en oter

Selv vet han ikke helt hva han skal tro. I to dager har dyret vært på jevnlige visitter. Når det ikke er på hagebesøk gjemmer det seg i et rør ved bekken nedenfor hagen.

- I går hang jeg opp en laks på 2,5 kilo. Den ble revet ned med en gang, så dyret er sultent. Det spiser også spekk som er hengt opp til fuglene.

I tillegg til å være ganske så sterkt er den nye gjesten svært leken. Fotografen kan fortelle at den både går, leker og rutsjer seg i snøen som en oter.

Mulig mink

Olav Hogstad har også tatt en titt på bildene. Han er pensjonert professor ved Vitenskapsmuseet i Trondheim. Han mener dette er en mink.

- Oter har tetthåret hale. Mink og ilder har bustete hale, som dyret på bildene. Men ilder har kortere hale enn minken, derfor mener jeg dette må være en mink.

Det finnes villmink over hele landet, og fargen er vanligvis brun-svart. Hogstad har aldri sett en mink med denne fargen.

- Den lyse fargen er veldig spesiell. Men dyret kan stamme fra en minkfarm. Det avles også på farge, og derfor kan dette være et rømt pelsdyr, mener professoren.