NRK Meny
Normal

Knallblomstring for epletrærne

Det ligger an til en rekordhøst for epletrær i Trøndelag. Blomstringen er tidlig i gang og den er formidabel.

Det er optimale vekstvilkår for fruktdyrking i Trøndelag.

Det bugner av blomster på epletrær over hele Trøndelag. Gjør insektene jobben sin kan det bli en veldig stor avling med epler til høsten.

Epleranker på Mære

Rekker med epletrær i god blomstring.

Foto: Tariq Alisubh

Arnar Risan, gartner Mære Landbruksskole

Gartner ved Mære Landbruksskole, Arnar Risan, syns epletrærne har fått en fin start på blomstringen. Nå vil trærne bli fulgt opp med vanning utover forsommeren.

Foto: Tariq Alisubh
Humle

Ingen frukt uten at insekter gjør jobben for oss først.

Foto: Bjørn Ove Finseth
Bikuber ved Mære Landbruksskole

Ved Mære Landbruksskole er det satt opp bikuber ved epleåkeren for å få insekter til å trives ekstra godt rundt epletrærne.

Foto: Tariq Alisubh
– Det er tidlig blomstring i Trøndelag og det gir trærne og frukta en veldig god start, sier seniorforsker ved Bioforsk, Rolf Nestby.

Epletrærne er i full blomstring i alle deler av Trøndelag.

Og det er mye blomster i år. Både langs kysten og i indre deler av Trøndelag bugner det av epleblomster på grenene.

– Det er varmt og godt nå, med lite nedbør, det gir gode forhold for blomstringa, sier Nestby.

Setter sin lit til insektene

Ved Mære Landbruksskole i Steinkjer står rekkene lange av epletrær. Gartneren ved landbruksskolen er opptatt av at trærne skal få en best mulig start med en god pollinering av blomstene.

– Insektene er vi glade i både her og ellers i gartneriet. De er veldig viktige og de har mye å jobbe med nå. Det begynner å bli et problem det med mangel på insekter, sier Arnar Risan, gartner ved landbruksskolen.

For det hjelper ikke med mye blomster på trærne hvis det ikke blir nok bestøvning.

Den er det både humler, bier og andre insekter som blomsterfluer som tar seg av. I tillegg til at det må være eplesorter som pollinerer og krysser med hverandre. Da skal det bli frukt.

Ved Mære Landbruksskole har de lagt forholdene ekstra godt til rette for at det skal bli tilstrekkelig pollinering ved at de har satt opp en del bikuber i nærheten av epleåkeren.

Høsten og temperaturen avgjør

Årsaken til at det er mye blomster på trærne akkurat nå har ikke størst sammenheng med den fine varmen som har vært de siste ukene, men mer med høsten i fjor.

– Det er to hovedårsaker til den fine blomstringen nå. Høsten i forveien er veldig viktig for hvordan en blomstring blir. I fjor var det en mild høst med høye temperaturer i september og oktober, da fikk trærne til å samle energi og bruke den til å sette nye knopper, sier Nestby.

I tillegg peker han på betydningen av om treet har "tatt seg ut " på å bære en stor avling året før.

– Avlingen året i forveien har også noe å si for blomstringen og avlingen året etter. Bar trærne mange epler i fjor hadde det ikke like mye energi til overs for å sette knopper i høst. Men det er stor forskjell på sortene selvfølgelig, sier Nestby.

Fjerne noen eplekart

Hvis insektene gjør jobben sin kan det bli mange eplekart på hver eplegren.

Det kan være et problem hvis eplene blir så mange og tett i tett at treet ikke får eplene til å modnes ferdig, og grenene kan også knekke hvis eplene blir for mange og tunge.

Fagfolkene anbefaler en viss tynning av kartene etter hvert.

–Tommelfingerregelen er at det skal være 20 centimeneter mellom hvert eple på ei eplegren, sier Nestby.

Nå som blomstringen er tidlig i gang er det større sjanse for at eplene rekker å modnes og bli ferdige i høst. Trærne i Trøndelag har fått en god start.

– De forholdene vi har tilsier at vi skal få god utvikling og god fruktsetting her. Så trenger vi litt fukt etter hvert at det ikke blir for tørt og at frukta sveller godt utover forsommeren. Vi skal nok til med vanning her ganske fort, sier Risan.

Og til de som ikke liker insekter har gartneren ei lita bønn:

– Ikke slå ihjel insekter. Det er viktig. Slipp de ut av husene i stedet, jag de ut, og la de få komme seg ut og gjøre nytte.

Epleblomstring i Rissa

Disse trærne er i Rissa. Den milde høsten og varme forsommerdager gir epletrærne en knallstart på sesongen.

Foto: Jostein Stranden

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25