– Før hadde produsentene mange produkter de ikke fikk solgt og trengte matfestivalen som en salgsarena. I løpet av ti år har denne kabalen snudd, forklarer Aslaug Rustad, daglig leder for Oi! Trøndersk Mat og Drikke til NRK.
Utvikler nye produkter
Gangstad gårdsysteri er en av rundt 200 lokalmatprodusenter i Trøndelag, og nå ønsker de å utvide produksjonen.
Gårdens innehavere bruker mye tid på å utvikle og forbedre produktene. Siste nytt er iskaker fra Gangstad.
– Det er ganske mange brudepar som ønsker seg Gangstad-is til dessert, og da har vi lagd iskaker som gjør det litt enkelt å servere til mange gjester, sier Astrid Aasen, leder for Gangstad gårdsysteri til NRK.
De startet i det små for 17 år siden, og har utviklet en rekke kjente produkter spesielt på ost og is. Nå mener de det er mulig å satse sju millioner kroner på en større produksjon.
– Det er en del av et generasjonsskifte, ny generasjon vil at dette skal fortsette og da må vi gjøre noe, sier Perry Frøysadal, medeier i Gangstad gårdsysteri til NRK.
(Artikkelen fortsetter under)
Har kommet for å bli
Ledere for ysteriet mener det kan åpnes flere muligheter når produksjonen utvides.
– Vi har allerede tre nye oster på gang som vi har testet og begynner å være fornøyde med, forteller Aasen.
Aasen er overbevist om at lokalmattrenden har kommet for å bli.
– Gårdsmatprodusentene bruker ordentlige råvarer, det forstår folk og de er villige til å betale, sier hun.
SE VIDEO: