NRK Meny
Normal

Enig om fordeling av politifunksjoner

Politimesteren blir i Trondheim også etter at den nye politireformen trer i kraft. Det ble klart da kompromisset for politfunksjonenen ble presentert på tirsdag.

Politihuset i Sør-Trøndelag

POLITIMESTEREN HIT: Det kan ligge an til at både politimesteren for det nye Trøndelag politidistrikt, og operasjonssentralen, havner i Trondheim. Steinkjer får lønn, regnskap og noe etterforskning.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Ordfører i Trondheim Rita Ottervik og ordører i Steinkjer Bjørn Arild Gram, er enige om fordelingen av politifunksjonene ved et mulig sammenslått politidistrikt. Steinkjer får lønn, regnskap og etterforskning.

At både politimesteren og operasjonssentralen begge havner i Trondheim, er helt naturlig mener Ottervik.

– Det er i Trondheim både hovedtyngden av kriminaliteten og politiets arbeid skjer, og det er viktig at lederen for politiet sitter tett opp mot operasjonssentralen, sier hun.

Det var Trønder-Avisa som først omtalte saken.

Går mot sammenslåing

Rita Ottervik

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik mener det er naturlig at politimesteren holder til i Trondheim.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

Sluttføringen av politireformen skal etter planen opp i Stortinget den 10. juni i år.

Høyre, Frp og Venstre er enige om en ny reform som blant annet skal reduserer antall politdistrikter til 12.

– Sånn det ser ut nå så blir vi et sammenslått politidistrikt. Derfor er det viktig å utnytte de ressursene vi allerede har, samtidig som vi jobber mot Oslo for å få både politikompetanse og arbeidsplasser flyttet hit til Trøndelag, sier Ottervik.

Ordføreren er ikke tvil om at Steinkjer bør få flere sentrale nasjonale funksjoner.

– Løsningen må stå seg

Bjørn Arild Gram

Ordfører i Steinkjer, Bjørn Arild Gram skjønte de ikke kom til å få politimesteren til Steinkjer.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Ottervik forteller at hun og ordføreren i Steinkjer er enig om å jobbe for å flytte blant annet lønn- og regnskapstjenester fra Oslo til Steinkjer.

– Disse oppgavene mener vi kan løses minst like godt her. Det er viktig å synliggjøre en løsning for Trøndelag med bred støtte, som står seg godt når detaljene skal planlegges, understreker Ottervik.

Gram hadde i utgangspunktet ønsket seg en fylkesmodell med 19 politimestre, men støtter en samling av nasjonale funksjoner.

– Vi mener det er naturlig at slike oppgaver kan lokaliseres til Steinkjer. Dermed kan vi få nye arbeidsplasser - og unngå at en del politiansatte pendler til Trondheim, sier Gram til Trønder Avisa.