NRK Meny
Normal

Endrer andakten etter dødsfall

Morgenandakten tirsdag blir lagt om på grunn av de fire falne norske soldatene i Afghanistan.

Iveco feltvogn

Alle de fire soldatene som mistet livet satt i et pansret Iveco-kjøretøy av denne typen.

Foto: CC-BY: PRT Meymaneh

NRK legger om morgenandakten tirsdag på grunn det som har skjedd i Afghanistan søndag der soldatene Andreas Eldjarn (21), Simen Tokle (24), Trond Andre Bolle (41) og Christian Lian (31) mistet livet. De kjørte på ei veibombe på vei til et møte med lokale myndigheter.

Nødvendig grep

At fire norske soldater er døde i Afghanistan er en så alvorlig hendelse og betyr noe for så mange folk og lokalsamfunn, at det er riktig å legge om andakten, sier Helge Gudmundsen, prosjektleder for andakten i P1 i Mediehuset Trøndelag.

Han mener det er viktig at NRK bruker den muligheten som finnes til å være samlende for det norske folket i glede, men også i sorg.

– Vi måtte gripe det som nyhetsbildet i morgen kommer til å være fult av. Det blir prest og foredragsholder Per Anders Nordengen som skal være en veiviser for tanker og følelser i dette. Han har mye erfaring, sier Gudmundsen.

Tilpasningskraft

Det er ikke første gang morgenandakten på P1 endres etter nyhetsbildet og det kommer til å skje igjen.

– Andakten kan tilpasses ulike steder, fylker og regioner alt etter hva som skjer. Er det en hendelse i for eksempel Trøndelag som krever mye, så kan vi få en egen andakt der. Sendeflata kan splittes opp. Dette er en mulighet vi vurderer å bruke oftere, seier Gudmundsen, til NRK.no.