NRK Meny
Normal

Endelig en trønder som leder verdenscupen

Før var han sprinter. Nå går han langt, og så raskt at han leder verdenscupen i langløp.

Johan Kjølstad

Johan Kjølstad går for Team United Bakeries.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Trønderne er bortskjemt med gode langrennsløpere. Men denne sesongen, når Marit Bjørgen er hjemme med sin nyfødte sønn og Petter Northug ikke har full klaff, har trønderdominansen uteblitt.

Da er det trøndersk trøst i at Johan Kjølstad fra Ekne i Levanger leder verdenscupen i langløp etter de tre første rennene. En seier i en lagkonkurranse, samt en andre og en tredjeplass, har gjort at Eknesbyggen går med gul trøye når det fjerde løpet starter i Sveits denne helga

Kjølstad har gjort det bra i langløp i flere år, og vant sammenlagtcupen i 2014.

LES: Eliassen knuste alle i Tsjekkia

Lang sesong

Løperne som går langløp gikk sesongens første renn i Livigno i Italia før jul. Der startet de med lagtempo, som laget til Kjølstad, Team United Bakeries, vant. Siden har det altså blitt en andre og en tredjeplass.

– Men det er en lang sesong. Før det siste løpet, i Åre 2. april, skal både Marcia longa, Birkebeineren, Vasaloppet og andre turløp gjennomføres, så mye kan skje, sier Eknesbyggen.

Kjølstad mistet nesten hele fjorårssesongen på grunn av et beinbrudd, men i år har det gått bedre.

– Jeg har fått trent bra i hele sommer og høst. Dessuten har jeg holdt på med langløp ei stund nå og kjenner "gamet".

Petter Northug, Sondre Turvoll Fossli og Johan Kjølstad

Petter Northug, Sondre Turvoll Fossli og Johan Kjølstad på pallen på Beitostølen i 2014.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Godt treningsmiljø

Kjølstad framhever det gode kameratskapet i laget, og ikke minst treningsmiljøet i Trondheim. De andre trønderne på laget er John Kristian Dahl, Tore Bjørseth Berdal og Eldar Rønning. Sistnevnte har vært ute med sykdom denne sesongen.

– Vi er et godt lag, og vi er gode treningskompiser. Trivsel når vi trener gjør at vi orker å trene så mye som det kreves for å hevde seg i toppen. Vi må ha noen treningsturer på 4–5 timer, men ellers trener vi mye på samme måte som de «vanlige» langrennsløperne gjør.

LES: Northugs trener innrømmer langløpsbløff

Johan Kjølstad ble nummer to i Jizerska Padesatka i Tjekkia.

Johan Kjølstad ble nummer to i Jizerska Padesatka i Tsjekkia 11. januar 2016.

Foto: Team United Bakeries

Var sprinter

Kjølstad slo igjennom som sprinter, og de to individuelle verdenscupseirene han har fra 2005 og 2007 er begge i sprint. Han har også VM-gull i sprintstafett og VM-sølv sprint individuelt fra Liberec 2009.

Hvordan kan en sprinter bli så god i langløp?

– Jeg har alltid følt at jeg har hatt et talent for 5-mil, og hadde noen gode resultater da jeg var yngre. Mye trening over mange år tror jeg er hovedårsaken til at jeg nå hevder meg såpass godt, sier Kjølstad. I kuperte løyper, der det ofte er taktskifte, kjenner jeg også at jeg har nytte av alle åra med sprinttrening.

LES: Hattestad legger langløpssatsinga på is