En tablett holder flåtten unna pelsen

Noen dråper eller en enkel tablett er nok til at flått ikke setter seg på hunden. – Mange vil ha resept til behandling mot flått, sier veterinær.

Hunden Diva hos veterinær

Noen dråper en gang i måneden er nok til å beskytte hunden Diva mot flått i pelsen. Fra venstre veterinær Kjersti Wettre ved Steinkjer Dyreklinikk og hundeeier Vigdis Fjær Almli. Andre bruker en ny tablett som er godkjent i Norge fra i vår.

Foto: Silje Kolaas/NRK

Tabletten mot flåttangrep på hunder er for første gang tatt i bruk i Norge i vår, og er godkjent av Statens Legemiddelverk.

Flått på hjort

Flått sitter fast på hjort. Mange hundeiere bruker dråper, halsbånd eller tablett for å forhindre flått i pelsen.

Foto: Steinar Lote / NRK

Stor pågang

– Veldig mange ønsker å gi hundene behandling mot flått. Vi skriver ut resepter og middel mot flått daglig og til mange, sier veterinær Martin Kaldahl ved Grong Dyreklinikk.

Også ved andre smådyrklinikker er pågangen stor i sommer.

Hunden Nova på dyrlegen

Hund har på seg halsbånd med middel som skal hindre at flått blir sittende fast på pelsen.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Hundeiere vil ha tablett, dråper eller et spesielt hundehalsbånd som sørger for at flåtten ikke setter seg fast i pelsen eller at den dør etter en stund.

Ny tablett

– Vi har opplevd veldig etterspørsel etter den nye tabletten. Flåtten kan sette seg på pelsen, men dør etter en stund, sier Kaldahl.

Han sier det tar minst ett døgn før flått kan overføre sykdommer til hundene.

En tablett er nok og skal beskytte hunden mot flått i over tre måneder.

Brukes dråper eller halsbånd mot flått kan hunden bade, men ikke for ofte.

– Mye vatn minsker effekten av dråper og halsbånd mot flått, sier veterinæren.

Diva får dråper

Hundeeier Vigdis Fjær Almli mener det er viktig å bruke middel som forebygger mot flått og sykdommer.

– Det er mye flått, sier Almli. Hun har hunden Diva, en ni år gammel Golden Retriever.

Hun har fått resept på smådyrsklinikken og har på dråper en gang i måneden som bidrar til at flåtten ikke biter seg fast på pelsen.

– Det er bra å se over hunden selv om den bruker middel mot flått, sier veterinær Kjersti Brøndbo Wettre på Steinkjer Dyreklinikk.

Mye flått

Flått finnes over store deler av landet. En oversikt viser at flåtten finnes så langt nord som til Lofoten og i de fleste kommunene i Sør-Norge, ifølge Veterinærinstituttet.

– På kysten av Trøndelag er det veldig mye flått. Klimaendringer gjør at flåtten også er kommet lengre inn i landet. Andre steder, som i Indre Namdal, er flått mer sjelden, sier veterinær Martin Kaldahl.

Flåttangrep kan føre til at hunden får symptomer som feber, vondt i leddene og blir svak.

Veterinær Martin Kaldahl

– Mange hundeiere frykter at flått skal sette seg i pelsen og vil ha middel som forebygger at dette skjer, forteller veterinær Martin Kaldahl ved Grong Dyreklinikk.

Foto: Anne Sigrid Haugset