NRK Meny
Normal

En naturelsker fyller 80 år

– Jeg er så glad i alt som har et hjerte som slår, sier naturfotografen Jon Østeng Hov som straks blir 80 år.

Jon Østeng Hov

Denne uka ble jubilanten hyllet i Røros med ærespris for innsatsen for naturvern.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Jon Østeng Hov

Karrieren som preparant ble kort for en fjellets mann.

Foto: NRK

Egentlig skulle han arbeide med utstopping av dyr, men ganske snart ble draget mot å være ute i selve naturen for sterkt.

– Jeg er så glad i fjellene her i heimbygda Ålen, og det skriver seg nok tilbake til opplevelser fra unge år. Jeg var setergutt hver sommer, og det vokste inni meg, sier naturformidleren Jon Østeng Hov.

Og kombinasjonen Jon, livet i naturen og kameraet skulle vise seg å bli uslåelig. En halv million naturbilder har han tatt opp gjennom årene.

Naturfotografering.

Jon Østeng Hov

Et av Hovs utallige vakre naturfotografier.

Foto: Jon Østeng Hov

Avisspalte og Villmarkskvelder

Jon Østeng Hovs naturbilder og betraktninger er kjent for mange nordmenn, ikke minst gjennom den ukentlige spalten han hadde i Adresseavisen gjennom mange år. Der presenterte han sine bilder, gjerne i kombinasjon med hverdagsfilosofiske betraktninger.

Temaet var menneskene og naturen, og alle utklippene fra spalten er sirlig samla i 34 utklippsbøker.

En halv million bilder har Jon Østeng Hov tatt. 80-åringen har gleda oss med betraktninger og naturbilder i en årrekke og fortsatt har han arbeidslyst.

Hov har snart en ny bok i trykken, men sier han ikke greier å gå i fjellet lenger.

I tillegg har han reist rundt med «Villmarkskvelder», der han har vist lysbildeserier og kåsert om sine naturopplevelser. Når Jon Østeng Hov stod på plakaten, var arrangøren alltid garantert fullt hus.

Fangar blinkskot frå dyrelivet i skogen.

Klar med ny bok

Selv om spalten i Uke-adressa ikke eksisterer mer og kåserivirksomheten er trappet ned, har ikke 80-åringen pensjonert seg riktig ennå.

Ei ny bok er snart klar for trykking, men det kan bli den siste. Helsa skranter, og nye bilder kan bli mangelvare.

– Nå begynner jeg å bli gammel og har fått problemer med føttene. Der jeg for bare noen år siden sprang med tung ryggsekk, makter jeg ikke lenger å gå.

– Nå må jeg bare stå å se på og tørke tårer, sier naturfotografen fra Ålen som er blitt landskjent for å prise livet i naturen.

Jon Østeng Hov

Nylig ble det slutt for Hovs spalte i Adresseavisen, til store protester fra leserne.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.