En pålogget ungdomstid

Å være pålogga sosiale medier hele døgnet, er problematisk for mange unge. Årets musikal fra musikk, dans og drama ved Inderøy videregående skole går rett på sak.

Jenter tar en selfie
Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

«Pålogga 24/7» handler om det å være ung i 2017, med alle muligheter og problemer ungdom møter, ikke minst gjennom daglig bruk av sosiale medier. Urpremieren er i dag.

Manus i «Pålogga 24/7» er skrevet av dramalærer Hilde Brørs, i samarbeid med elevene ved Inderøy videregående skole.

Ung på godt og vondt

Hilde Brørs sier stykket forteller noe om hvordan ungdom forsøker å håndtere ensomhet, avvisning og sykdom, blant annet. I en hverdag som bør være full av selfies og likerklikk.

– Stykket bærer en del alvor i seg, men viser også hvordan ungdom kan bistå hverandre når livet er vanskelig. Hvem tør å bryte ut, ta egne valg og stå for dem? Det er blant spørsmålene denne forestillinga bryner seg på, forteller dramalærer Brørs.

Hilde Brørs

Dramalærer Hilde Brørs har skrevet manus til årets musikal, i samarbeid med elevene.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

– Gi meg noe som betyr noe!

Strofa er hentet fra en sang Ingrid synger i musikalen. Ingrid spilles av Emma Sofie Joma Rustad, som selv bryner seg på ulike sider ved det å skulle være pålogga hele tida. Hun definerer virkeligheten på sosiale medier som en falsk virkelighet.

– Det oppstår iblant en krasj mellom to virkeligheter, og når man trenger ordentlige venner, er det ikke nødvendigvis så mange av dem på Snap og Facebook. Hva gjør man da, spør Emma Sofie.

Anna Sofie Jåma Rustad

– Gi meg noe som betyr noe. Det er ønsket fra Astrid (Emma Sofie Joma Rustad) i "Pålogga 24/7).

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

– Ja, hvordan finner ungdom ekte venner?

– Det beste er jo bare å ta kontakt selv. Men det er ikke alltid så enkelt heller, dersom ensomhetsfølelsen dominerer. Da er det lett å tenke at man blir til bry. Samtidig opplever jeg ikke at det er brysomt når andre tar kontakt med meg. Tvert imot, da blir jeg glad. Vi mennesker er litt rare sånn.

Anna Sofie Jåma Rustad

Emma Sofie Joma Rustad.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Den brysomme egenverdien

«Pålogga 24/7» handler både direkte og indirekte om egenverdien vi setter på oss sjøl. Det handler også om presset mange unge opplever ved å skulle ha en fin kropp å fronte seg og sitt liv med, sier August Vagle.

– Dette problemet blir tatt opp på en god måte i forestillinga. Det er ikke uvanlig at vi unge ikke føler oss bra nok, uansett hvilken situasjon vi befinner oss i, sier August.

Han forteller at tre-fire timer går med daglig til aktiv bruk av sosiale medier.

August Vagle - en av gutta i "Pålogga 24/7". Selv bruker August 3-4 timer daglig på sosiale medier.

August Vagle spiller en av de tøffe gutta i "Pålogga 24/7". Selv bruker August 3–4 timer av døgnet på sosiale medier.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Stadig flere unge deler nakenbilder

– Har stor respekt for ungdommen

Dramalærer Hilde Brørs lever tett på ungdom hele året. Hun ser at mange gjør mye for ikke å framstå som ubetydelige, med "kjedelige" liv.

– Det bør skje noe hele tida, og det gjelder å være med på de riktige bildene. På den måten dokumenteres betydningen den enkelte ønsker å ha. Jeg har likevel respekt for de unge i dag, de har utfordringer som hører tida til, og de fleste gjør så godt de kan. I tillegg røyker og drikker nesten ingen ungdommer lenger, poengterer Brørs. Hun tror problemene mer fins i sosiale relasjoner.

Jentegjeng

- Det er viktig for mange unge å vise at det hyppig skjer ting i livet som er verd å dele, sier dramalærer Hilde Brørs.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

– Kravet om kontinuerlig tilgjengelighet er ikke bra. Noen unge flykter inn i mobilen og sosiale medier, og iblant bare for å unngå direkte kontakt med andre. I den gata ser jeg en type problemer vi slapp unna i min ungdom.

– Jeg tror vennskap er skjørere i dag, enn de var før, sier Hilde Brørs. Det får publikum gode eksempler på i «Pålogga 24/7».

Dansen er koreografert av Jannicke Lindstrøm, Katrine Kandal og elever i 3. klasse dans. Roger Moen og Jo Lingen Jacobsen har arrangert kjente låter.

Ungdom er storforbrukere av sosiale medier, døgnet rundt.

Å være pålogga døgnet rundt, kan gå på bekostning av nattesøvnen. Jonas Sklett Løvik spiller en av hovedrollene i "Pålogga 24/7".

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK