NRK Meny
Normal

Fra ruin til kirke på Nærøya

Ei av landets eldste steinkirker restaureres, bit for bit.

Nærøykirka
Foto: NRK

Sist uke ble det satt inn vinduer av blyglass i middelalderkirka på Nærøya i Ytre Namdal.

- Arbeidet markerer at en av de største milepælene i restaureringsarbeidet av Nærøykirka er gjennomført, sier Camilla Vågan som leder Nærøykirkas venner.

Middelalderkirke

Nærøykirka ble bygget på 1100-tallet og er ei av landets eldste steinkirker. Den var ei av to hovedkirker i Namdalen. Men da den brant siste gang i 1848 ble det bygget ny kirke på fastlandet på Lundring.

Siden har mange prøvd å ta vare på kirkeruinen, blant annet ble det lagt tak rundt 1950.

Omfattende restaurering

I 1997 ble det stiftet en venneforening som har lagt golv, satt inn nye dører og porter, hengt opp kirkeklokke og lagt nytt skifertak på hele kirka. Arbeidet er gjort i samarbeid med Riksantikvaren som har hovedansvaret for kulturminnet.

- I dag velger vi å kalle den Nærøykirka og ønsker at man i mindre grad omtaler den som en ruin. Det er ei kirke og et kulturminne som er restaurert, sier Camilla Vågan.

Nærøykirka

Et av de nye blyglassvinduene som er laget av kunstneren Sigrid Blekastad.

Foto: NRK

Gjennom innsamlede midler og tilskudd, blant annet fra Riksantikvaren og Nærøy kommune, har venneforeninga brukt rundt 2,5 millioner kroner på arbeidet.

Den neste utfordringen blir murverket, men det foreligger ingen konkrete planer for hva som skal og kan gjøres.

- Det er ikke lenger noen ruin, dette er Nærøens Santa Maura. Jeg har gitt henne tilbake det navnet hun hadde, og nå har vi fått tak, dører, golv, kirkeskip, benker, vinduer, alter og altertavle. Og da er det kirke, sier tidligere prost i Nærøy, Karstein Ness.


Frivillig organisasjon

Venneforeninga er en frivillig organisasjon, uten kirkelig tilknytning.

- Vår oppgave var i utgangspunktet å være en pådriver for restaurering av kulturminnet Nærøykirka. Denne rollen er utvidet til at vi også tar initiativ til og gjennomfører tiltak i samråd med eieren, Nærøy kirkelige fellesråd, og Riksantikvaren. Vi prøver å balansere dette med å gjøre den egnet som kirke, med den respekten det innebærer. Samtidig er det viktigste her å ta vare på dette som et kulturminne, etter vår mening er dette det viktigste kulturminnet i Ytre Namdal, sier Camilla Vågan i Nærøykirkas venner.

Les mer om trønderske kulturminner .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.