En mann siktet for medvirkning til drapsforsøk

En mann ble natt til fredag arrestert og siktet for medvirkning til drapsforsøk, etter skytingen i Trondheim i 20-tida torsdag kveld.

Stasjonssjef Arve Nordtvedt og politiadvokat Ellen Andresen orienterer om skytinga i Ila.

Politistasjonssjef Arve Nordtvedt og politiadvokat Ellen Andresen orienterte media under pressekonferansen fredag formiddag.

Politiet i Trondheim har bevæpnet seg i letingen etter de som skjøt en mann i Ila torsdag kveld.

Mannen som er etnisk norsk og i 30-årene, ble alvorlig skadd i skuddramaet utenfor en butikk i Trondheim. Han klarte selv å varsle politiet, og skal nå være utenfor livsfare. Mannen skal ha blitt truffet av et skudd som gikk inn i magen og videre inn i hånden hans, opplyser politiet.

En mann er siktet

– Mannen er ikke lenger kritisk skadd og er ved bevissthet. Vitner har observert en eller annen form for krangel eller konfrontasjon i forkant av hendelsen. Mannen er allerede avhørt en gang, og vil bli avhørt senere, sier stasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon under pressekonferansen i Trondheim fredag formiddag.

Politistasjonssjef Arve Nordtvedt og politiadvokat Ellen Andresen på politiets pressekonferanse.

PRESSEKONFERANSE: Arve Nordtvedt og Ellen Andresen sier en mann er siktet for medvirkning til drapsforsøk. De ber vitner melde seg for politiet.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Kriminalteknikere har undersøkt stedet, og funnet to tomhylser og en kniv.

– En mann ble i natt arrestert i saken, og er siktet for medvirkning til drapsforsøk. Han er allerede avhørt i saken, men vi kan ikke gi opplysninger om hva han har forklart, sier politiadvokat Ellen Andresen.

Mannen er nå løslatt, og det er ikke aktuelt med fengsling av han, opplyser Andresen.

Men politiet vil ikke si noe mer om hvilken tilknytning det er mellom den siktede og den fornærmede i saken. Han ble arrestert i Trondheim.

– Han var i nærheten av stedet, og i tilknytning til et miljø som kan ha befatning med denne saken, sier Arve Nordtvedt. Han vil ikke si noe mer om hvilket miljø dette dreier seg om.

Den siktede mannens advokat, Frode Wisth, sier til NRK at hans klient nekter straffskyld. Han nekter også enhver befatning med saken. Klienten sier at han ikke var i Ila da dette skjedde.

Ettersøkt bil i Ila

ETTERLYSER BIL: Politiet ønsker informasjon om denne bilen etter skytingen i Ila i Trondheim.

Foto: Politiet

Etterlyser en mørk bil

Politiet opplyste under pressekonferansen at vitner har tatt bilder av en mørk bil som forlot stedet. Nå ønsker de å komme i kontakt med dem som satt i denne bilen, og andre vitner i saken. De vet ikke hvilken bil det er snakk om, men bilen hadde muligens et skistativ eller lastestativ på.

– Skytingen skjedde jo på et tidspunkt hvor det var en del folk i nærheten og i butikken, og de har reagert sterkt på det som skjedde. Det er heldigvis sjelden dette skjer i Trondheim, sier Nordtvedt. Forrige gang var i 2008 da en somalisk mann i 40-årene ble skutt og drept i en bil på Heimdal.

Under pressekonferansen kom det fram at det var ganske kaotisk på åstedet utenfor butikken i Ila torsdag kveld.

– Det var mange som løp fra stedet, og om det var skremte folk eller gjerningspersoner er vanskelig å si, forteller Arve Nordtvedt.

Politi lyser med lommelykt på noe på bakken

UNDERSØKELSER: Politiets etterforskere i arbeid utenfor butikken i Ila i Trondheim.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

– Har lite å gå på

Politiet vet hvilket miljø de skal lete i, men har ikke navngitte personer å gå etter. Mannen i 30-årene som ble skutt er kjent for politiet fra før.

– Vi leter etter antatte gjerningspersoner, men vi har litt lite å gå på. Vi har noen vitneobservasjoner og vi har noe etterretning som vi jobber med, sier operasjonsleder Rune Brandmo til NRK fredag morgen.

Politiet leter etter noen som har forsvunnet i bil, og politiet har derfor bevæpnet seg.

– Politimesteren har besluttet at det er generell bevæpning i hele Trøndelag. For vi vet ikke i hvilken retning dette går, og hva vi kan møte, sier Brandmo.

Avhører vitner

Politiet understreker at de ikke har opplysninger som skulle tilsi at andre folk skal være i fare, og at politiets etterretningstjeneste jobber opp mot et spesifikt miljø. De går nå igjennom flere videoer fra overvåkingskameraer for å se om de kan finne opptak som er relevant for etterforskningen.

– Vår etterforskningsgruppa fortsetter med avhør av vitner i saken. De vil også sjekke videokameraer og biler som er observert, sier operasjonsleder Brandmo.

Det var flere vitner til skytingen i Ila torsdag kveld, men politiet vil foreløpig ikke si noe om bakgrunnen eller motivet for skytingen.

Mann skutt i Trondheim. Skuddhull i bil.

SKADE PÅ BIL: En av kulene traff en bil som stod like ved butikken i Ila.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Ansatte ga førstehjelp

Regiondirektør Bengt Erik Haugnæss i Bunnpris er sjokkert over det som skjedde utenfor butikken deres i Ila torsdag kveld.

– Det var dramatisk og det ble en stressende situasjon for våre to ansatte som var på jobb i butikken da dette skjedde. Mannen som ble skutt kom inn døra til butikken, og våre to ansatte låste da døra og ga han førstehjelp på gulvet like ved kassa, forteller Haugnæss.

Regiondirektør Bengt Erik Haugnæss i Bunnpris

Regiondirektør Bengt Erik Haugnæss sier to av hans ansatte ga den skutte mannen førstehjelp inne i butikken i bakgrunnen.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Det var flere kunder inne i butikken da skuddene falt i Ila, og de ansatte fikk låst dem inne i et sikkert rom.

– De to gjorde en utrolig innsats og vi er utrolig stolte av dem. Nå får de oppfølging internt hos oss, og de har også fått tilbud om krisehjelp hvis de ønsker det, sier regiondirektøren i Bunnpris til NRK. Ingen av de to ansatte vil la seg intervjue om saken.

Hørte fremmede lyder

Dagny Nerbø bor like ved butikken i Ila, og fikk med seg det som skjedde torsdag kveld.

– Jeg hørte noen fremmede lyder. Jeg trodde først det var noe som falt ned i boden min, og jeg ante ikke at det var skudd jeg hadde hørt. Men da jeg kikket ut av vinduet mitt så jeg flere folk stå utenfor butikken. Da jeg gikk inn og leste ei nettavis så jeg at en mann var skutt. Det er nifst å tenke på, sier Nerbø.