NRK Meny
Normal

En kreftdiagnose påvirker økonomiske valg

– Jeg kjøper det jeg har lyst på, og ønsker å oppleve så mye som mulig, sier kreftsyke Ketil Ekseth.

En kreftdiagnose påvirker økonimiske valg

– Etter at jeg ble syk har jeg prioritert opplevelser, som konserter. Det spiller ingen rolle hvor det er, slike ting setter jeg veldig høyt, sier Ketil Ekseth.

Foto: Ståle Tonning

I mars i fjor fikk 52-åringen den brutale beskjeden vi alle frykter. Med en alvorlig kreftdiagnose ga legene Ketil Ekseth fra Trondheim tre til fem år igjen å leve. Med den usikre fremtiden har livet hans endret seg, og valgene blitt annerledes.

– Jeg føler at jeg lever mye mer intenst, sier Ekseth.

Og han er ikke alene.

Ny forskning

En ny doktoravhandling ved Norges handelshøyskole i Bergen, viser at helsesjokk påvirker økonomiske beslutninger som sparing og risikotaking. Dette henger ofte sammen med familiestruktur og husholdningens totale økonomi.

Ekseth er gift og har to voksne barn.

Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen

Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen.

Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

– Jeg har jo et håp om å etterlate meg så mye at de kan leve et godt liv etter meg. Jeg har kanskje alltid vært litt nøktern, men nå tar jeg vel litt lettere på det. Jeg bruker kanskje mer penger enn godt er, sier Ekseth.

LES: Lungesyke får gratis immunterapi

Flere nordmenn får kreft

I 2014 fikk over 31 500 nordmenn kreft. Men selv om flere får kreft, er det stadig flere som blir helt friske. Ifølge kreftregisteret får kreftrammede også en høyere livskvalitet enn tidligere.

– Folk gjør ting på ulike måter, og ingenting er riktig eller galt. For noen føles det bra å kunne bruke litt mer penger på ulike ting, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei.

Han sier han kjenner igjen Ekseths tanker i resultatene fra Jens Sørlie Kværners studie fra NHH.

LES: Gikk over 70 mil for kreftsaken

Den store drømmen

Med en usikker fremtid har Ketil Ekseth en drøm han gjerne vil gjennomføre.

– Jeg har ikke gjort så mye sprøtt ennå, men det sprøeste jeg har i tanken er å oppleve Helgelandskysten til sommeren. Leie en båt og dra ut å se Vegaøyene, som står på UNESCOs verdensarvliste.

Hvor optimistisk er du med tanke på fremtiden?

– Veldig! Jeg har et håp. Får jeg leve i noen år til, kan det jo komme nye medisiner, som kan gi meg enda flere år, eller gjøre meg helt frisk. Jeg er 52 år i dag, men målet er å bli 80, sier Ekseth.

LES: Gjør det lettere å oppdage lungekreft