Hopp til innhold

Hjelper fattige trøndere – nominert til pris for innsatsen

Det startet da Cicilie på Facebook spurte om noen hadde vintersko til sønnen hennes. Responsen tok helt av og ble oppstarten til «En hjelpende hånd i Nord-Trøndelag». Organisasjonen som hjelper de som ofte i skjul er fattige.

Hjelpende hånd

INITIATIVTAKER OG DAGLIG LEDER: Cicilie Sæther (t.h.) startet En hjelpende hånd i Nord-Trøndelag for seks år siden. Konseptet går ut på at folk som har noe til overs gir til de som ikke har råd til å kjøpe det lille ekstra sjøl.

Foto: LEIF ARNE HOLME / Adresseavisen

– Det kunne vært deg vi hadde hjulpet, sier Cicilie Sæther. Hun er initiativtaker og leder av En hjelpende hånd i Nord-Trøndelag. Organisasjonen som hjelper folk flest som ikke har råd til å kjøpe seg det lille ekstra, som for eksempel gaver til jul eller en flaske julebrus. Men jevnt over er det grunnleggende ting folk mangler, og ikke bare til jul, men året rundt.

– Det er så mange som sliter med å holde fasaden økonomisk og ikke klarer å prioritere hvordan de skal bruke penger, sier Cicilie.

Hun vet hva hun snakker om og hun vet hvor mange som er opptatt av for enhver pris å ikke avsløre hvor dårlig råd de har.

– Å avsløre fattigdom er stigmatiserende, forteller hun.

Nå er organisasjonen Cicilie startet nominert til prisen Årets hverdagshelt i Trøndelag. En prisutdeling som gjennomføres av Adresseavisen og NRK Trøndelag.

En hjelpende hånd i Nord-Trøndelag

EN GANG ØNSKET EN GUTT EI FLASKE JULEBRUS: Stine Fredriksen er en av mange som støtter «En hjelpende hånd i Nord-Trøndelag». Her pynter hun et juletre ved Amfi Verdal med ønsker fra fattige trøndere.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Tok av på Facebook

Etter Cicilies forsiktige spørsmål på sosiale medier om å få kjøpe eller overta et par vintersko til sønnen, opplevde hun en voldsom respons. Folk som hadde noe til overs ville gjerne gi bort dette til de som manglet det samme.

Flere og flere involverte seg, og hun opprettet gruppen «En hjelpende hånd i Nord-Trøndelag» på Facebook. Etterhvert har hele Trøndelag blitt med, men navnet har hun beholdt. Organisasjonen ble først registrert som nordtrøndersk, med base i Steinkjer.

Nå har hun hjelpere på ulike nivå overalt i Trøndelag. Det er over 5000 medlemmer i gruppa og mange donerer noe de har liggende, kjøper en gave eller vipser en slant. En kjerne på 54 personer er aktive hjelpere. Dette er personer som trår til og henter varer, bringer varer, hjelper folk. Ja, i det hele tatt folk som gir en hjelpende hånd til de som trenger det, i Trøndelag.

En hjelpende hånd

FATTIGDOM BLIR VELDIG SYNLIG I JULA: På Amfi Verdal står det et juletre som er pyntet med ønsker fra trøndere. Uten «En hjelpende hånd i Nord-Trøndelag» ville ikke ønskene blitt oppfylt.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

De som har noe til overs gir til de som trenger det

– Det kan være at noen spør oss om å få mat, og så spør jeg i gruppa om noen har noe å gi. Da melder kanskje noen at de har en kjøkkenskuffe med tørrvarer som skulle vært tømt. Eller en overfylt fryser med mat de ikke trenger, sier Cicilie.

På denne måten knytter hun sammen de som trenger hjelp og de som har noe til overs. De som trenger hjelp får oppnevnt en fast hjelper. Samme person kommer hver gang, slik at folk skal slippe å forholde seg til nye personer hver gang de etterspør hjelp.

Årsaken er blant annet flauheten over å innrømme at man sliter.

Organisasjonen til Cicilie forstår at å innrømme fattigdom er vanskelig i et samfunn hvor alt skal være så vellykket.

Hjelperne til Cicilie er godt kjent med å laste full bilen med toalettpapir, hygieneartikler, tørrmat, ja generelt det folk spør om de kan få fra En hjelpende hånd i Nord-Trøndelag.

Innvandrere hjelper trøndere

Hun er opptatt av alle fordommene som gjelder omkring hvem som er fattige i det norske samfunnet, og at det er lett å tro at for eksempel innvandrere ber om mye hjelp.

– Bare en gang har en innvandrerfamilie spurt om hjelp, sier Cicilie.

Derimot er det svært mange innvandrere som hjelper fattige trøndere.

– For det øker på med folk med som trenger hjelp, sier Cicilie.