Hopp til innhold

Nytt liv for dramatisk hendelse fra 1745

Lørdag 12. juli er det ny premiere på friluftsspelet "12 lod sølv" på museumssetra i Budalen. Her får vi oppleve dramatiske begivenheter midt på 1740-tallet.

12 lodd sølv

'12 lod sølv' ble også satt opp i 2012. Dette bildet er fra forestillingen for to år siden.

Foto: Ingrid Storlimo

12 lodd sølv i Budal

Sentrale aktører i friluftsspelet i Budalen. Fra venstre ser vi Helge Storli, Anna Eline Røttum, forfatter Per Gunnar Voll og musikalsk ansvarlig Ingrid Storlimo.

Foto: Kari Sørbø/NRK

"12 lod sølv" ble første gang satt opp i 2012, og nå er det klart for ny framføring.

Friluftsspelet baserer seg på en roman av Per Gunnar Voll. Boka viser til en virkelig hendelse i 1745. Da ble ungjenta Anne Olsdatter voldtatt av en reinjeger ved fjellet Forollhogna mens hun var på vei tilbake fra et bryllup i Dalsbygda i Os.

Ble frikjent

Voldtekten resulterte i at hun fødte en datter. Anne Olsdatter kunne ikke oppgi navnet på faren, og ble derfor stilt for retten for å ha hatt sex utenfor ekteskapet. Rettssaken endte med at Anne til slutt ble frikjent.

– Hun måtte ha vært en svært spesiell person. For under rettssaken var hun helt alene, uten advokat. Det var Annes ærlighet og troverdighet som gjorde at hun ble frikjent, sier forfatter Per Gunnar Voll til NRK.

Han fant historien om den dramatiske hendelsen og rettssaken i en rettsprotokoll fra 1745 i Statsarkivet i Trondheim.

Kunne ikke si nei

17 år gamle Anna Eline Røttum kunne ikke si nei da hun ble spurt om å spille Anne Olsdatter i friluftsspelet.

– Anne måtte ha vært ei sterk jente som stod for sine meninger. Hun brydde seg ikke om bygdesladder og hva andre mente om henne etter voldtekten. Samtidig er det vanskelig å sette seg inn i hennes situasjon. Det var sikkert tøft for henne å komme tilbake til bygda etter at hun fødte barnet, sier Røttum.

"12 lod sølv" engasjerer mange i Budalen. Det står 50 personer på scenen, og ti fra husflidslaget har sydd kostymer til aktørene. I tillegg er det mange som sørger for dekor, mat og mye mer.

– Dårlig samvittighet

Anna Eline Røttum og Helge Storli

Anna Elise Røttum og Helge Storli har hovedroller i stykket.

Foto: Kari Sørbø/NRK

– Når jeg ser alt arbeidet som legges ned i spelet, får jeg nesten litt dårlig samvittighet for at jeg satte i gang dette. Jeg er veldig imponert når jeg tenker på at dette er et lite lokalsamfum, sier Per Gunnar Voll.

For to år siden var det 1000 mennesker til stede da "12 lod sølv" ble spilt på Storbekkøya museumsseter. Nå håper arrangørene på storinnrykk også denne gangen.

Ingen vet i dag hva som skjedde med Anne Olsdatter og datteren hennes. Så langt har forfatter Per Gunnar Voll funnet ut at hun og datteren flyttet fra Budalen i 1752.

– Jeg har jobbet en del med å finne det ut, og vil ikke gi meg. Nå har jeg skrevet enda ei bok om Anne, og da skriver jeg min egen versjon av hva som skjedde med henne. Men det vil jeg ikke røpe ennå, sier Voll.

Manus og musikk til dramatiseringen av "12 lod sølv" er skrevet av Brit Inger Granmo Aune. Marit Todal er instruktør, og Ingrid Storlimo har ansvaret for det musikalske.