En by på Mars?

En amerikaner mener ESA og NASA fører oss bak lyset med sine bilder av Mars.

Mars, The Hale crater
Foto: ESA /Retusjering: Joseph P. Skipper

Amerikaneren Joseph P. Skipper har gjort seg svært bemerket på internett, og fått NRK Trøndelags reporter Jørn Haudemann-Andersen, og millioner av andre, til å spekulere litt ekstra omkring planeten Mars.

Hør: En annen sannhet om Mars?

Snart 70 år gamle Skipper har nemlig de siste årene skaffet seg alle offisielle fotografier som ESA og NASA sine romfartøyer har tatt av planeten Mars.

ESA er forkortelsen for den europeiske romorganisasjonen. Organisasjonen har et fartøy gående med kamera i aktiv tjeneste i atmosfæren nær planeten.

Skipper mener at mange av bildene fra ESA og NASA er retusjert på en måte som hindrer deg og meg - og han selv - i å se det som egentlig fins på fotografiene.

Dette liker amerikaneren dårlig. Han kommer derfor nå med ei bok hvor han viser og forklarer hva han kan gjøre med ESAs bilder, og ikke minst viser han resultatet.

Ikke bare sand og stein

Både byer, innsjøer og store skogsområder er blant det den tidligere forsikringsetterforskeren hevder er sannheten om hva som fins på Mars - samtidig som han viser det i form av sine bilder.

Et av originalbildene, tatt av ESAS romfartøy MarsExpress i 2002, viser ei diger grop med fjell omkring, som benevnes som The Hale Crater. Det visuelle inntrykket er gulaktig og glatt, og det er slett ikke mulig å ane at det skjuler seg noe oppsiktsvekkende i krateret, utover at det faktisk er en stor bit av overflata av Mars.

Skipper mener imidlertid at ved å laste ned originalbildet fra ESA sine sider, så kan alle selv ved enkel fotoprogram-manøvrering få fram elementer som ligner langt andre ting enn sand og stein.

Amerikaneren viser at hus, bygninger og jorder trer fram når man går inn i bildene. Samtidig mener han det må være en glipp fra romfartsorganisasjonene at de faktiske bildene ligger ute.

Bedøm selv

Mange synes temaet er interessant, noen rister på hodet og ser vekk. Men fakta er at Skipper i henhold til telleverket på nettsida si, er oppe i 5-6 millioner treff hver måned.

Ligger det virkelig en by i dette krateret på Mars?

En by på Mars?

Sammenlign med utgangsbildet fra ESA:

The Hale Crater