NRK Meny
Normal

En av tidenes varmeste sommeruker

Sommer, sol og varme, men aldri så mye som denne uka. – Denne uka kommer høyt opp på lista over tidenes varmeste sommeruker i Trøndelag, sier statsmeteorolog John Smits.

Denne uken går inn i historien som en av tidenes beste sommeruker i Trøndelag.

Sommer varmerekord

Øyvind Johansen koste seg med familien i finværet.

Foto: Stein Roar Leite
Sommer

Det er satt nye varmerekorder nesten daglig denne uka i Trøndelag.

Foto: Evelyn Therese Berg Hansen

Det er målt over 32 grader en rekke plasser i Trøndelag i løpet av de siste dagene.

– Herlig vær. Vi har bedre vær enn det er i Syden, og vi kan ikke klage. Ungene koser seg, og vi voksne har det bra, sier Øyvind Johansen i Trondheim.

Her er de fem høyeste temperaturene som er målt på en av de nærmere 30-talls målestasjoner i Trøndelag, og felles for alle på topp fem-lista er at målestasjonene har fått nye varmerekorder.

9. juli 32,7 grader på Frosta

10. juli 32,6 grader på Namsos

9. juli 32,5 grader på Hitra

11. juli: 32,5 grader på Kotsøy.

9. juli 32,4 grader på Mære

I dag, fredag 11. juli, var det altså Kotsøy som kunne notere ny rekord med 32,5 grader, mens Mære tangerte 32,4 grader fra onsdag, men også Meråker kunne vise til 32,4 og Steinkjer 32,1.

Kommer høyt opp

Fylkesrekorden i Sør-Trøndelag er 113 år gammel. Det har Trondheim med 35 grader, målet i 1901. I Nord-Trøndelag fikk Stjørdal målt 34,5 grader i 1945.

– Denne uka kommer nok høyt opp på lista over tidenes varmeste sommeruker i Trøndelag. Vi har hatt flere tropenetter, sier statsmeteorolog John Smits.

Trondheim hadde denne uka sin høyeste temperatur siden 1945.

– Vi har et 20–30 talls offisielle målestasjoner, men de fleste er kommet til de siste tiårene. Det skal derfor mye mer til å slå varmerekorden i Trondheim, som ble mål i 1901, sier Smits.

– Varmen vil fortsette

– Det er varmt og tørt, særlig i Nord-Trøndelag. Der er det faktisk blitt sendt ut obs-varsel om stor skogbrannfare i helga, sier han.

I dagene framover vil godværet fortsette, selv om det kan komme noen byger.

– Varmen vil fortsette, men det kan komme noen byger i Sør-Trøndelag lørdag ettermiddag. Søndag blir også en bra dag. Sannsynligheten for byger søndag er mindre enn lørdag. Mandag vil vi fortsatt ha varm luft, men det vil bli mer skyer, sier Smits og oppfordrer folk til å nyte dagene.

– Det er vanskelig å få flere runder med slik varmluft. Det kan hende det kommer en ny periode, men man må bare nyte det varme været nå, sier John Smits.