Det er Adresseavisens papirutgave som tirsdag legger frem tallene fra Medarbeiderundersøkelsen 2014.
– Vi laget spørsmålene om utfrysing og baksnakking fordi vi ønsket å rette oppmerksomheten mot det. Når så mange har svart er det et godt utgangspunkt for å diskutere temaet på den enkelte skole, barnehage og arbeidsplass, sier kommunaldirektør for organisasjon i Trondheim kommune, Elin Rognes Solbu, til NRK.
– Burde stilt spørsmålene annerledes
80 prosent av kommunens 13.000 ansatte har svart på 54 spørsmål om sin arbeidssituasjon. Solbu sier til Adresseavisen at adferd med utfrysing, baksnakking og sårende fleiping ikke skal forekomme, men mener undersøkelsen åpner for ulik tolkning.
– Vi ser at vi burde stilt spørsmålet annerledes. Når vi spør «har du hørt om» en eller flere episoder, kan mange snakke om samme sak, forklarer Solbu
Hele 17,3 prosent har svart ja på spørsmål om de har kjennskap til trakassering eller utilbørlig opptreden på arbeidsplassen.
Tall Adresseavisen har hentet inn fra Statens arbeidsmiljøinstitutt viser til sammenlikning at fem prosent av norske arbeidstakere mobbes jevnlig på arbeidsplassen.
Vil jobbe med varsling
Hovedverneombudet i Trondheim kommune, Anne-Lise Lien, sier til avisen at lederne må ta problemene på alvor. Til NRK sier kommunaldirekør Solbu at de har begynt arbeidet.
– Alle ansatte får tilbud om støtte og bistand, alle enhetslederne må ta tak i dette på sin enhet.
Resultatene i Medarbeiderundersøkelsen 2014 viser også at 14 prosent sier dårlig forhold til en sjef er årsak til sykefravær.
– Vi skal samtidig jobbe med temaet varsling om kritikkverdige forhold, så det er en god anledning til å starte dette arbeidet, sier Solbu til NRK.