Hopp til innhold

– Han var viktigst for barnekulturen

– Gustav Lorentzen er den enkeltperson som har betydd mest for barnekulturen i Norge igjennom 40-år, sier musikkprodusent i NRK, Bård Ose.

Video Savnevise

Bård Ose kjente Gustav Lorentzen personlig. Han er ikke i tvil om hvor stor betydning Gustav har hatt for kulturlivet i Norge og ikke minst for barn.

– Han er forbildet for alle som skal gjøre noe for barn. Trolig fordi han har klart å beholde barnet i seg selv i voksen alder, som kunstner på scenen og ambassadør for Unicef og arbeidet for barn der, i alt han gjorde, sier Ose.

Han fikk vite om dødsfallet i morgentimene i dag.

– Jeg ble forferdelig lei meg, sier Ose.

Uendelig viktig

Gustav Lorentzen døde av hjertestans under et orienteringsløp og ble 62 år gammel. Han var vokalist, gitarist, komponist, forfatter og programleder.

Han har fått spellemannsprisen seks ganger, fire av dem som soloartist. Han er kanskje mest kjent fra duen i Knutsen og Ludvigsen, sammen med Øysten Dolmen.

Bård Ose

Gustav Lorentzen gjorde folk glade, han var glad i livet og vennene sine, sier musikkjournalist, Bård Ose.

Foto: unknown / NRK

– I Bergen hadde vi gleden av å høre på Knutsen og Ludvigsen for kort tid siden i Grieg hallen. Der la dagens stjerner seg langflate av beundring, sier Ose.


Han mener Gustav Lorentzen har hatt enorm betydning for alle generasjoner musikere og kulturarbeidere siden gjennombruddet i starten på 70-tallet.


– Det sier noe om hvor stor plass han har i landets kulturliv.

Varm og glad

For Ose har Knutsen og Ludvigsen hatt enorm betydning helt fra starten.

– Det var kjærlighet ved første lytt. De stod for en burlesk humor og kjærlighet som de klarte å formidle for barn. Humor og kjærlighet og glede, det var Gustav Lorentzen. Ikke minst glede. Det var godt å være sammen med ham fordi han var glad i livet, i vennene sine. Alle som møtte Gustav ble glad i ham, sier Ose.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.