En afghaner varetektfengslet

En 27 år gammel afghaner, som har demonstrert foran Stortinget, er i Oslo tingrett varetektsfengslet i to uker.  Afganerne planelgger ny demonstrasjon.

De 20 afghanerne som ble løslatt etter politiaksjonen utenfor Stortinget natt til torsdag, planlegger å gjenoppta demonstrasjonen allerede i kveld.

Afghanere demonstrerer utenfor Stortinget
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Afghaneren er den første fra gruppen som har demonstrert, som er fengslet i medhold av utlendingsloven. Tingretten vurderer ikke fengslingen som et uforholdsmessig inngrep

De 20 dro rett til en privat leilighet sentralt i Oslo for å hvile ut etter demonstrasjonen, som har vart siden 45 afghanere gikk pilegrimsmarsj fra Trondheim og ankom Oslo i forrige uke.

 

De har hele tiden forfektet at de må få sine saker gjenopptatt i lys av forverret situasjon i Afghanistan. 

Afghanere utenfor Stortinget.
Foto: Martin Giæver / NRK

Ikke trygge 

Politiet arresterte 41 afghanere under opprydningen utenfor Stortinget, men 20 av dem ble løslatt ganske raskt etter at personalia ble registrert. De dro straks til Oslo-leiligheten for å hvile ut. De øvrige 21 er anholdt og fremstilles i Oslo tingrett med krav om 14 dagers varetektsfengsel. Det betyr ikke at de er trygge. Deres saker er ennå ikke endelig avgjort, sier Elisabeth Steindal i Støttekomiteen for afghanske flyktninger til NTB.

Uklart

Steindal opplyser at de 20 løslatte fikk klar beskjed av politiet om ikke å oppsøke Stortinget igjen. Da ville de bli arrestert på nytt, sier hun. Til tross for dette planlegger afghanerne å gjenoppta demonstrasjonen, også til støtte for sine arresterte kamerater. Det er uklart etter hvilke kriterier noen ble løslatt, mens noen blir fremstilt for varetektsfengsling. Men slik vi har forstått, var det ingen endelig utsendelsesvedtak på dem som ble sluppet fri. Nå ligger sakene hos Utlendingsnemnda, sier Steindal. En av de løslatte er talsmann Zahir Athari, ifølge Steindal.

Verdig

Dette gikk helt etter boka, og de hadde en eksemplarisk oppførsel hele tiden. Det var ingen form for konfrontasjoner da politiet hentet dem, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til NTB. Han opplyser at politiet hadde vært i dialog med afghanerne i lang tid før de aksjonerte. De har fått en enestående mulighet til å framføre sitt budskap. Vi har vært veldig tydelige på at tillatelsen gikk ut klokken 22.00 onsdag kveld, sier stabssjefen, som hevder at politiet viste romslighet. De 41 som ble innbrakt i henhold til politiloven, hadde valgt å ikke forlate stedet i henhold til avtalen og tillatelsen, sa stabssjefen om nattens aksjon. 

Afghanere utenfor Stortinget.
Foto: Martin Giæver / NRK