Normal

Emma (10) stiller ut med Håkon Bleken

Ei jente fra Berkåk får stille ut kunsten sin sammen med noen av landes mest anerkjente og populære malere og illustratører.

Håkon Bleken og Emma Aasbakk Engen

Emma Aasbakk Engen (10) skal stille ut klovnebildet sitt sammen med blant andre Håkon Bleken.

Foto: Morten Andersen, NRK / privat

– Jeg har alltid vært glad i å tegne og male og det er fint å kunne bidra til Sykehusklovnene, forteller ti år gamle Emma Aasbakk Engen.

Hun er fra Berkåk i Sør-Trøndelag og lever med nevrofibromatose. Dette har ført til mange timer på sykehuset, men her har hun har funnet stor glede i å male og tegne bilder.

Hjerteklovn
Foto: Emma Aasbakk Engen

Hennes fargesprakende bilder har fått mye oppmerksomhet og hun har solgt bilder for over 100.000 kroner til inntekt for Sykehusklovnene.

Tok selv initiativ

Nå skal Engen stille ut sammen med blant andre Håkon Bleken, Magne Furuholmen, Vebjørn Sand og Fredrik Skavlan.

Anledningen er en kunstutstilling og nettauksjon i anledning Sykehusklovnenes 15-års jubileum.

– Det er en utstilling til inntekt for vårt arbeid. Utstillingen har vokst seg så mye større enn vi kunne drømme om. At så store kunstnere har gitt sin kunst til oss er over all forventning, sier daglig leder Kristin Zachariassen i Sykehusklovnene.

– Emma og moren tok initiativ selv med å auksjonere ut bildene hennes. De har bidratt helt enormt, forteller daglig leder Kristin Zachariassen i Sykehusklovnene.

Den yngste kunstneren

Kristin Zachariassen
Foto: Ida Brekke

Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som arbeider med å gi barn på sykehus positive opplevelser.

I jubileumsutstillingen skal Engen stille ut sitt maleri «Klovnehjerte».

– Det blir både morsomt og skummelt på samme tid. Det blir veldig spennende fordi jeg er den eneste ungen som skal stille ut, forteller Engen.

I tillegg til kjente navn og Engen, vil det også bli bilder laget av barn fra sykehusene Sykehusklovene arbeider på.

– Det er fantastisk med store kunstnernavn og vi setter enormt pris på alle som har bidratt, men det er noe helt unikt med Emmas bilder. Det betyr så mye at barn bidrar til vårt arbeid for barn, forteller Zachariassen.

Et friskt pust

– Det beste med sykehusklovnene er at de muntrer opp både unger og voksne, sier Engen.

Zachariassen forteller at Sykehusklovnene ønsker å feire stort når de først har jubileum.

Sykehusklovnene
Foto: Margrethe Myhrer

– I tillegg til utstillingen skal vi gi ut bok og sette opp vår første ordentlige forestilling. Pengene vi får inn skal brukes på arbeidet vi gjør på de sykehusene vi er på i dag.

Sykehusklovning er et gammelt fag og Sykehusklovnene er en av rundt 50 slike organisasjoner i verden. Her er de både et pusterom i hverdagen og en avledning både for barna og deres pårørende.

– Sykehusklovnene har gjort sykehusturene mer spennende. De er et friskt pust og like morsomme for både barn og voksne, sier Engers mor Karin Aasbakk.

Utstillingen holdes på galleri Autonom i Oslo, og åpner 20. oktober.