Hopp til innhold

Else vil vite hvorfor tallet på vekta går opp hvert eneste år

Den kjente TV-personligheten sliter med overspising. Når kvelden kommer våkner «dragen i magen».

Else Kåss Furuseth trener med dumbbells.

LIVSSTILSENDRING: Hun har forsøkt å gå ned i vekt mange ganger, men synes det er veldig vanskelig.

Foto: Privat

De aller fleste av oss kjenner til Else Kåss Furuseth. Hun er ei dame som byr på seg selv, kommentarene sitter løst og smilet er aldri langt unna. Hun oppleves uredd – snakker åpent om selvmord og tap.

Men det er én del av livet kjendisen ikke har delt like mye av. Noe hun, og mange med henne, til tider synes er vanskelig å snakke om:

Mat – eller rettere sagt, det å ikke ha kontroll over hvor mye man spiser.

Mat har blitt en trøst. Mat er kanskje svaret på alle problemer, små og store. For meg har kosen på kveldene blitt de mørke timene. En litt hemmelig del av livet. Jeg har spist meg slik jeg ser ut, fordi jeg ofte er lei meg på kvelden.

Og nå har komikeren fått beskjed fra legen: Hun gjøre en endring, ellers må hun sove med pustemaske.

Else Kåss Furuseth.

Else sier at for henne er mat en måte å koble av på. Hun trenger ikke være trist eller lei for å overspise.

Foto: Privat

– Prøver veldig hardt å være fornøyd

Else Kåss Furuseth har bodd alene i 20 år. Hun tror det er litt av årsaken til at hun stadig blir større.

Jeg har ingen andres blikk på meg. Og da gir jeg flatt faen.

Men hun gjør jo egentlig ikke det. Det er bare vanskelig å endre et mønster.

Nå har hun bestemt seg for å gjøre et ærlig forsøk på å gå ned i vekt. Og dette skal hun gjøre i det helt nye TV-programmet «Helsekost Furuseth», som har premiere i NRK TV 20. april.

Jeg merker at jeg blir litt skuffet, når jeg som kvinne på 42 år sitter og sier at jeg er misfornøyd med egen kropp. Det er på en måte så forventa. Det irriterer meg, så jeg prøver veldig hardt å være fornøyd. Men jeg vet jeg vil få det bedre hvis jeg klarer å ha litt mer kontroll. Ikke liksom sovne på en seng av potetgull.

Vi ble med Else på en ganske vanlig dag i hennes liv. Og vi talte kalorier.

Else Kåss Furuseth gir oss et ærlig og usminket innblikk i hvor mye hun spiser i løpet av en vanlig dag.

Else Kåss Furuseth gir oss et ærlig og usminket innblikk i hvor mye hun spiser i løpet av en vanlig dag.

Dette er overspising

Else sliter med overspising. Og det er ikke veldig uvanlig. Mange av oss gjør det, men i ulik grad.

For det å overspise blir definert som å spise mer enn det du har behov for, og det er ganske normalt. Det er heller ikke farlig, forklarer Jøran Hjelmesæth. Han er ekspert på fedme.

Hjelmesæth sier man kan dele opp overspising i tre kategorier:

  1. Overspising er å spise mer enn du trenger for å holde vekten. Det er ikke en lidelse, men helt vanlig. Alle gjør det innimellom, og kroppen tåler det godt uten vesentlig vektendring. Da spiser du mer enn kroppen trenger over en viss periode.
  2. Overspising definert ut fra en mer helsefaglig forståelse: Da ser man etter årsaken til overspisingen. Det er ofte knyttet til følelser, spesielt det å dempe vonde følelser. Men vi spiser også mer om vi er glade – eksempler på dette er i jula, på bursdager osv. Dette henger sammen med punkt en.
  3. Til slutt kommer det man definerer som en sykdom – overspisingslidelsen. Denne lidelsen kan man ha selv om man ikke har overvekt eller fedme. Den kjennetegnes av at man mister kontrollen, at spisingen gjør deg skamfull og at man spiser store mengder i løpet av relativ kort tid over en lengre periode.

Har du en tendens til å overspise?

Omtrent 3 prosent av den norske befolkningen lider av overspisingslidelse. Og det gjør denne sykdommen til den mest vanlige spiseforstyrrelsen i Norge.

Så mange som 2030 % av mennesker med BMI over 27, og 40 % av mennesker med fedme kan passe kriterier for overspisingslidelse.

Professor Jøran Hjelmesæth leder Senter for sykelig på Sykehuset i Vestfold.

Seksjonsoverlege Jøran Hjelmesæth jobber ved hormon, overvekt og ernæringsavdelingen ved Sykehuset i Vestfold. Han er også professor ved avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin ved UiO.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

Hvorfor mister vi kontrollen på kveldstid?

Kanskje er du en av dem som kjenner deg igjen i det Else forteller. Når kvelden kommer så er det svært vanskelig å være «selvdisiplinert». Godsakene som ligger i den nederste kjøkkenskuffen nærmest skriker etter deg.

Og du gir etter. Bare en liten skål med potetgull i sofaen før leggetid ...

Det er noe spesielt med kvelden og natten og følelsesstyrt spising. Det kan være flere grunner til det. Det kan være at man ikke har hatt tid til å spise ordentlig i ro og mak i løpet av en stressende arbeidsdag, eller at vonde tanker og følelsene lettere melder seg når man ikke er travelt opptatt med jobb, barn eller andre daglige sysler, sier Jøran Hjelmesæth.

Skjult kamera viser at Else går på en donut-sprekk.

Det ble hengt opp kameraer inne i leiligheten til Else som en del av den nye TV-serien. Hun ville ikke ha muligheten til å lure seg unna å spise. Her fanger kameraene opp at hun går på en skikkelig donut-smell.

Foto: Teddy TV

Mye stress, dårlig nattesøvn, angst og depresjon er imidlertid kanskje de viktigste delforklaringene på følelsesstyrt spising. Og alle disse tilstandene er hyppig forekommende hos kvinner med fedme, forklarer han.

Det er imidlertid ikke holdepunkter for at mangel på selvdisiplin er årsaken til problemet.

Hjelmesæth har gode råd som kan gjøre det lettere å spise mindre mengder mat om kvelden:

Matpakke

Planlegg

Spis regelmessig og tilstrekkelig på dagtid, og planlegg gjerne et passe stort kveldsmåltid med sunn, god og mettende mat.

Bursdagsmat

Tilgjengelighet

Reduser tilgjengeligheten av kaloritett mat i hjemmet. Ha alternative gode, sunne og mindre kaloritette alternativer lett tilgjengelig.

Løping jogging gym

Aktivitet

Vær regelmessig fysisk aktiv - gjerne på ettermiddagen, men helst ikke for sent på kvelden. Det gir bedre appetittregulering, bedre søvn og bedre humør.

Gutt som sover

Søvn

Først og fremst er det å sørge for best mulig nattesøvn veldig viktig.

Lege og pasient på legekontor (illustrasjonsbilde)

Søk hjelp

Søk hjelp hos fastlegen eller annet helsepersonell dersom du sliter med angst, depresjon eller overspisingsproblemer.

Farlige sykdommer

Som en start på Elses helseprosjekt i den nye TV-serien, oppsøker hun legen. Her blir det stadfestet at komikeren har en BMI (kroppsmasseindeks) på 37,5.

Det vil si den nest høyeste graden av fedme.

I aldersgruppen 40–45 år har omtrent 5 prosent av alle menn, og 7 prosent av alle kvinner denne fedmegraden i Norge.

Da er man i fare for å utvikle en rekke sykdommer som følge av vekten: Det kan være diabetes type 2, hjerteinfarkt, pustestans om natta, hjerneslag og høyt blodtrykk.

– Dette er jo informasjon alle store mennesker selvfølgelig er klar over, men man vet mindre om hvorfor ting er blitt som det er blitt. Dette handler jo ikke bare om kosthold og trening, men mer om hjelp å få hjelp til å håndtere utfordringer, sier Kåss Furuseth.

Hun forteller videre at man ofte blir møtt med råd om å akseptere kroppen slik den er, eller helt motsatt råd om å ta seg sammen. Nå håper hun den nye TV-serien kan bidra til å ufarliggjøre det å snakke om tematikken.

Det viktigste er å fjerne skam, og vise at vi er sterkere sammen. Og kanskje blir kroppen til syvende og sist mindre viktig?

Hvis du lurer på om har en overspingslidelse bør du snakke med fastlegen din, og gjerne sjekke tilgjengelig informasjon her.

Les også Nye kostråd kommer i år: Ekspertene må bryne seg på spesielt én ting

Line Fjørstad står ved kjøkkenbenken sin og skjærer et nystekt brød. Hun ser ned og smiler.

null
Spiller nå
Johan fra Helsekost Furuseth forteller om ensomheten 01:27
Neste