Hopp til innhold

Rakett på vidvanke mot full krasj med månen

Etter en sju år lang og kaotisk reise i verdensrommet kommer delene av en mulig Falcon 9-rakett fra SpaceX til å krasje knallhardt i månen om kort tid.

Romobservatører tror at denne Falcon 9 raketten, som ble skutt opp i februar 2015 er på veit til å treffe månen om noen uker.

MÅNETREFF: Romobservatører tror at restene av en Falcon 9 raketten, som ble skutt opp i februar 2015 kommer til å treffe månen om noen uker.

Foto: JOE SKIPPER / Reuters

Artikkelen er oppdatert 17.02.22: Nye beregninger av rakettens bane har vist at det ikke er sikkert at raketten er fra SpaceX. Astrofysikere mener nå det er 80 prosent sjanse for at det er restene av en kinesisk rakett som er på vei til å krasje i månen.

Heldigvis er raketten av den ubemannede sorten. Det er fire tonn med romsøppel som nå er på vei mot en ublid skjebne.

– Dette er 2. steget av en rakett som fraktet en satellitt ut på langtur til det som kalles et Lagrange-punkt i rommet i 2015, sier Pål Brekke. Han er fagsjef for romforskning ved Norsk romsenter.

Raketten fullførte oppdraget sitt. 1,5 millioner kilometer ut i rommet ligger satellitten den dyttet ut og overvåker romvær og solstormer.

Men etter å ha plassert satellitten, hadde ikke raketten nok drivstoff til å returnere og brenne opp i atmosfæren vår.

Da ble den sendt ut i en heller kaotisk bane.

Pål Brekke er fagsjef ved Norsk Romsenter

SPENT: Fagsjef for romforskning ved Norsk romsenter, Pål Brekke.

Foto: Norsk Romsenter

Les også Vellukka SpaceX-oppskyting: Romfarar nr. 600 er på veg til ISS

En lydløs smell

Det var nære på at raketten kolliderte med månen allerede 5. januar. Nå har ekspertene beregnet at den vil krasje i månen 4. mars.

Les også Her skytes NTNU-satellitten til værs: – En enorm milepæl

Oppskytingen av SpaceX-raketten Falcon 9, på Transporter-3 Mission, fra Cape Canaveral Space Force Station i Florida.

Ingen vil se det og ingen vil høre det. Kollisjonen skjer på baksiden av månen og i vakuumet i verdensrommet er det alltid stille. Men vi kan likevel lære av det, mener Pål Brekke.

– Vi har en sonde som går i bane rundt månen. Den kan ta bilder og sende tilbake så vi får sett krateret etter krasjen. Selv om det ikke er første gang romsøppel og liknende krasjer i månen, vet vi denne gangen nøyaktig størrelse og fart på objektet.

FÅR ET NYTT KRATER: Det kommer til å bli et merke i månen når restene av en Falcon 9-rakett smeller inn i overflata 4. mars.

FÅR ET NYTT KRATER: Det kommer til å bli et merke i månen når restene av en Falcon 9-rakett smeller inn i overflata 4. mars.

Foto: NASA

Mengder med romsøppel

Det er kanskje ikke så rart at det skjer uhell og kollisjoner i verdensrommet. Fra Sputnik i 1957 og fram til nå, har vi skutt opp 12.480 satellitter.

7800 av dem er fortsatt i bane rundt jorda, 4900 av dem er operative. Resten har falt ned og brent opp i atmosfæren.

– Det er 30.000 objekter vi følger med radar i bane rundt oss. En liten kule på en millimeter og en fart på 10 kilometer i sekundet, tilsvarer å bli truffet av en bowlingkule i 520 km/t, sier Pål Brekke.

Les også Melkeveiens mørke hemmeligheter

Melkeveien

Det kommer med andre ord til å bli et merke på månen når fire tonn dundrer inn i overflata. Pål Brekke kommer til å følge med.

– Vi får jo ikke sett det direkte, men det blir spennende å se bildene fra sonden i ettertid.