NRK Meny
Normal

Ellevill gullfeiring hos familien Graabak

Jubelen stod i taket hos Jørgen Graabaks familie under tirsdagens gulløp i Sotsji.

Familien Graabak var samlet da Jørgen gikk i mål

– Å være foreldre i dag er stort, det er herlig. Det er uvirkelig å få en olympisk mester, det er helt rått, sier gullvinnerens far, Finn Arne Graabak til NRK.

Bildene fra innspurten er tatt av Trønderbladet, og viser med all tydelighet den store gleden over den olympiske gullmedaljen.

Foreldrene forteller at de hadde håp om medalje før langrennet.

– Da han hang med over den siste toppen så begynte jeg å ha litt tro på gull. Det er ikke mange i kombinertsirkuset som slår han i en spurt, sier Finn Arne Graabak.

Kombinerttrener: – En sinnssyk dag for oss

Alle fire som stilte i tirsdagens kombinertkonkurranse i Sotsji går for Granåsen Skiteam. Kombinerttrener Kristian Dahl er lykkelig etter OL-triumfen.

– Jeg er rørt, sier han til NRK etter at Graabak tok gull og Moan sølv.

Klemetsen ble nummer 9, mens Magnus Krog ble nummer 12. Dette lover godt også for torsdagens lagkonkurranse.

LES: Reserven tok OL-gull

Granåsen Skiteam er et såkalt utvidet kretslag i Sør-Trøndelag. Utøverne representerer sine klubber, men trening og konkurranser administreres gjennom skiteamet.

– Har ofte vært stang ut

– Jeg var hjemme foran TVen under hopprennet, men under langrennet fikk jeg oppdatering via telefonen, for jeg var ute på ski med tre unger. Jeg rakk imidlertid akkurat å komme hjem til innspurten, sier Dahl.

Det er nemlig bare en av trenerne, Bjørn Kåre Ingebrigtsen, som er i Sotsji. Han har vært hovedtrener i Granåsen Skiteam siden 2000.

– Det er Ingebrigtsen som følger opp utøverne på daglig basis, i tillegg til på samlinger og renn.

Dahl forteller at det betyr veldig mye at gutta når målene sine.

– Vi vet at alle er sterke i løypa. I bakken har det ofte vært stang ut, men i dag gjør de jobben. At det skjer i OL er bare helmaks, sier Dahl.

LES: Graabak danket ut Kokslien

Jørgen Graabak og Magnus Moan

Det var lenge tvil om Jørgen Graabak i det hele tatt skulle stille i dagens konkurranse. Med Norges første kombinertgull på 16 år viste han at han fortjente plassen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vi følger en suksessoppskrift

– Hvordan er det mulig at fire av fem utøvere i Sotsji kommer fra Granåsen Skiteam?

– Grunnleggeren av skiteamet vårt, Frode Moen, har lagt føringene fra starten. Han jobber for olympiatoppen i Midt-Norge, og er vår mentor og støtte. Det er ingen tvil om at vi følger en suksessoppskrift, sier Dahl.

Han innrømmer at rekrutteringen til kombinertsporten i Norge alltid har vært en utfordring.

– Men det materialet vi har forvalter vi veldig bra. At utøverne blir sett fra et tidlig stadie er vår styrke. De yngste får blant annet trene med de beste.