NRK Meny
Normal

Elgkyss og bjørneforing

Nytt av året er ulvunger, en dådyrkalv og taranteller; en av Trøndelags mest populære attraksjoner ligger i skogen over tre timer fra Trondheim.

Elgen Rufsen
Foto: Juliet Landrø / NRK

Over femti tusen besøkende kommer til Namskogan familiepark i Trones hver sommer.

Ungdomsinvasjon

I tillegg kommer omkring seksti sesongarbeider mellom 18 og 25 år, for å jobbe i parken. Folketallet i den lille bygda Trones som er på under 300 personer øker betraktelig i løpet av juni og juli.

Rekord

I fjor var det besøksrekord med 53 000 besøkende, og i år ser det ut til at enda flere tar turen til parken, sier parkleder Turid Bredesen.

- Nå ligger vi å puster rekordsommeren 2007 i nakken.

- Vi har fått veldig fine presseoppslag både i dyreparken og på aktivitetene, og vi har fått vedlig mye oppmerksomhet rundt årets nyheter som er parkteateret med Rebella Heks og edderkopputstillinga, sier hun.

Fra hele verden

Både små og store besøker parken, alt fra familier, pensjonister og ungdommer besøker Namskogan, så Bredesen har vanskelig for å peke ut en gruppe som har stått for økningen.

- Men vi har klart å selge inn bilett til flere utenlanske familier, før stoppa de gjerne men det var en bøyg for dem å løse billett, sier hun.

- Spesiellt er tyskere interesert i å se elgen, de har reist Norge på kryss og tvers og ikke sett noen, så kommer de hit, smiler dyreansvarlig Kristin Meitz Bru.

Hun har ansvar for å passe på at dyra trives og har det godt i parken.

Populære dyr

Gaupe i Namskogan
Foto: Juliet Landrø / NRK

Innerst i den store parken bor gaupene, fjellreven, ulven og den store bjørnen. De har mye skog å gjemme seg i og så store områder at bjørnen kan kommer opp i 40 km/t når han løper.

- Egentlig så er vel kanskje rovdyrene mest populære hos de voksne, som skjønner hvor spesielle de er, sier Meitz Bru.

- Men kanskje geit og dyr som er veldig vanlige, som høne og kaniner kan være utrolig populære hos de små, merkelig,

Elgkyss

Langs stien dukker en stor brun skapning opp ved vår side, innen for gjerdet vil elgoksen Rufsen ha kos.

Kristin stikker armen inn.

- Elgkyss er veldig godt, gliser hun til barna som nysgjerrig lener seg frem, med pappa trygt ved sin side.

- Hva om han biter?? Stine på 2 år er skeptisk. Men Rufsen har bare tenner i underkjeven, så han bare kysser.

- Han er flaska opp av dyrepasserne siden han var liten, så han syns nesten at folk er nesten artigere enn mennesker, sier Kristin.

Rød Gullfasan

Den knallrøde skapningen, med gule fjær på hodet titter frem fra skjulet sitt. Den stolte hanen er blitt pappa for første gang.

- Det er første gangen vi har fått frem kylling på fasan, stråler Kristin.

Ekorna som bor i parken har stålet eggene og kyllingene fra innhegningen. før så det er ikke så greit.

Farlig bjørn

Hannbjørnen Odin er over to meter når han stiller seg på to bein, og med en vekt på over 300 kg er han en mildt sagt imponerende skapning.

- Normalt sett i naturen er jo bjørnen redd for folk. Disse bjørnene her er jo spesielle, for de har jo bodd her i parken hele livet og er vant med at vi gir dem mat, så disse bjørnene er nok hakket farligere enn bjørn i naturen, så de går vi aldri inn til.

Hva spiser ulven?

Mange av barne som kommer i parken vet veldig lite om dyr, sier Kristin.

- Hjertebarnet mitt er at folk skal forstå dyr bedre, for vi fjerner oss mer og mer fra dem, og vi kan veldig lite om dem. Jeg har vokst opp i by selv, og jeg hadde jo knapt sett en elg før jeg kom hit.

- Den mest vanlige forestillingen er at folk er ute etter oss, at dyr skal spise oss eller være vonde mot oss, det med å tro at dyr er ondskapsfulle er en veldig vanlig oppfatning.

I Namskogan Familiepark tar hun med besøkende på foringsrunde, og forteller mer enn gjerne om dyra. Barna får mate, klappe og kose og hun vil lære barn og voksne at ofte kan det være greit å sitte helt stille og la dyra komme selv, slik at de ikke blir redde og gjør noe som kan skade seg selv eller oss mennesker.

Smed og glassblåser

Smed Eivind Haugen
Foto: Eiving Haugen / NRK

I parken finner man også for eksempel teaterforestillinga Rebella heks, motorbåter og et marked hvor blant andre smeden Eivind Haugen banker ut fine smykker av stål og danske Rasmus Sellingbord imponerer med glassblåsing.