Hopp til innhold

Elgkjøtt med russiske erter

Elgkjøtt er magert og smakfullt, og på Moen gård i Klæbu skyter de 25 elg på eget område. I selskap med en russisk frue smaker det riktig godt.

Elggryte med russiske erter
Foto: Tron Soot-Ryen / NRK

Radiokokk Inge Johnsen og programleder Tron Soot-Ryen har tatt turen til skogs og skal tilbrede elgkjøtt på tunet til Moen gård.

Hør radioreportasjen: Elggryte med russiske erter  

Kokken er imponert over kvaliteten på kjøttet.

- Det er fantastisk mørt. Er det fra låret?

- Det er det. Det er avskjæret etter steik på lårsiden, forklarer Anne Huitfeldt som bor på gården i Klæbu.

Mens kjøttet brunes i panna, skjærer programleder Tron opp soppen. Anne forteller om hva man kan lage elgkjøtt.

- Man kan lage alt med elgkjøtt egentlig, men noe er ekstra godt. Hun trekker spesielt fram grytekjøtt, roastbiff, gravet elgkjøtt og elgkarbonader. Og selvfølgelig elggryte med russiske erter.

Russiske erter

Russiske erter er behandlet på en spesiell måte og får mye smak Før de blir kokt, legges de i bløt og har en gulbrun farge.

Det er en lang og møysommelig prosess å lage russiske erter.

- De lages av norske erter som kokes i like deler vann og sukker. Etter oppkoket blir de silt og satt til tørk ei hel uke i 70 grader. Vi bruker en urtetørker, forteller Anne. Stekeovn kan brukes, men anbefales ikke da det tar lang tid i tillegg til at ertene avgir ei voldsom lukt.

Men når de er ferdige har de fått en helt spesiell smak

- Det smaker ikke erter, konstaterer programleder Tron Soot-Ryen som får litt problemer med å beskrive smaken. Kokken legger til:

- De smaker litt søtlig samtidig som det er en bitterhet mot slutten.

Kort vei fra skog til bord

Filosofien til Anne Huitfeldt er at maten skal være kortreist.

- Slik vi gjør det kan ikke veien bli kortere. Elgen blir skutt i skogsområdet rundt gården og videreforedlet her med en gang. Kort vei fra skog til bord, sier Anne.

Matlagingen begynner å nærme seg slutten. Sopp, løk og russiske erter har funnet veien til gryta sammen med kjøttet. Deretter tas grønnsakene og kjøttet ut slike at fløten får kokt ordentlig inn.

- Vi har potet og brokkoli som tilbehør. Sammen med rognebærgelé fra gården har vi her ei kjempegod gryte, sier kokken fornøyd.