Hopp til innhold

Elgkarbonader

Det går vilt for seg på gården til Anne Huitfeldt i Klæbu. I dag lager radiokokken elgkarbonader etter husfruas oppskrift- og får bestått!

Smaken av Norge- elgkarbonader
Foto: Tron Soot-Ryen / NRK

På Moen gård i Klæbu har de tilgang til mye elgkjøtt.

Av det malte kjøttet lager radiokokken elgkarbonader etter gårdens egen oppskrift. Og han får godkjent av fruen på gården, Anne Huitfeldt.

 - Elgkarbonader er en klassiker. Du kommer ikke utenom dersom du skal lage noe av elg, sier Anne.

På elgen er det mye kjøtt som man ikke får brukt til noe annet, såkalt produksjonskjøtt. Det blir brukt til å lage elgkarbonader.

Mager elg og fet gris

Inge er i full sving med å røre sammen grovmalt elgkjøtt, salt, peppermiks, litt potetmel og litt finmalt svinekjøtt.

- Det fete svinekjøttet er for at karbonadene skal henge litt bedre sammen. I tillegg bruker jeg brødrasp i melken som blir som en grøt. Det er fint for konsistenen, forklarer Anne husfrue.

Inge blander hakket løk i blandingen og gyver løs med hendene for å kna det hele sammen.

Så er det klart for prøvesteking.

-  Jeg bruker alltid å steke en prøvekake for å sjekke om det må smakes til noe mer, sier Inge og Anne husfrue nikker enig.

Håndarbeid

Kakene blir formet for hånd slik at ikke alle blir like. Det er viktig at kakene blir gjennomstekt og Anne avslører at hun pleier å brune karbonadene i pannen først, deretter ettersteker hun i komfyren for å være på den sikre siden.

- Jeg er helt sikker på at vi har den beste elgen i landet i vårt distrikt, sier Anne.

Den alltid smilende radiokokken Inge Johnsen fastslår at dersom kokkene er i godt humør, blir maten som regel god.

- Mmm, kjempegode. Dette er absolutt godkjent, sier Anne Huitfeldt når Inge har laget elgkarbonader etter hennes oppskrift.

Fremgangsmåte og oppskrift hører du i radioreportasjen.