Hopp til innhold

Elgjeger drept av bjørn

Jegere er nå klare til å starte jakten på bjørnen som drepte en svensk mann i 60-årene i Valsjöbyn i Jämtland, like ved grensa til Sørli.

Valsjöbyn
Foto: NRK

Bjørn

Jegerne er nå klare for bjørnejakt i Valsjöbyn.

Foto: PER LØCHEN / Scanpix

Politiet har gitt fellingstillatelse på bjørnen, og har gitt jaktoppdraget til en jeger som er ekspert på å spore opp bjørner. Hva som skjer dersom bjørnen vandrer over grensen og inn i Norge, er noe man får ta stilling der og da, opplyser politiet i Jämtland til det svenske nyhetsbyrået TT.

Like ved butikken

Den svenske jegeren og hunden hans ble funnet død bare 400 meter fra matbutikken i Valsjöbyn tidlig mandag morgen. Valsjöbyn ligger bare seks kilometer fra Sørli i Lierne kommune.

Bjørneangrep Valsjöbyn

Politiet er koblet inn i jakten på bjørnen.

Foto: SVT

Bjørnen skaper nå hodebry for viltmyndighetene i Norge. For hvis bjørnen rømmer over til Norge gjelder ikke den svenske fellingstillatelsen automatisk. For mens bjørnebestanden er stor hos våre naboer, står den på listen over sterkt truede arter i Norge. - Jegeren kan ikke automatisk skyte bjørnen. Men i særskilte saker kan vi gi fellingstillatelse over telefon, sier rådgiver Knut Morten Vangen i Direktoratet for naturforvaltning til NTB.

Vangen medgir at denne saken er spesiell det hender ytterst sjelden at bjørnen angriper mennesker. Han er mandag kveld i tett kontakt med sine kolleger i svenske Naturvårdsvarket, for å kunne handle raskt dersom bjørnen gjør nordmann av seg. 

- Uten våpen

- Mannen hadde ikke våpen ved seg da han ble funnet. I tillegg til merkene på kroppen ble det også funnet avføring fra bjørn og en del opprevet mose, forteller operasjonsleder i Jämtland til Aftonbladet.

Mannens jaktlag begynte å lete da han ikke dukket opp som avtalt til elgjakta mandag morgen. De fant mannen like ved hytta han hadde overnattet i.

Uvanlig bjørneangrep

Det er veldig uvanlig at bjørn angriper mennesker. Men så sent som i 2004 ble en jeger drept av en binne sør for Jokkmokk i Nord-Sverige. Dyret ble sporet opp i løpet av få dager, og skutt. Men før det må man helt tilbake til 1902, da en jeger ble drept av en bjørn i Norrland.

Bjørnejakten i Jämtland ble avsluttet 27. september. Da var alle de 40 dyrene det var utstedt fellingstillatelse på, skutt. Men samene i Jämtland mener det nå er så mange bjørner i området at det truer reinbesetningene, og har søkt om utvidet fellingstillatelse.