Hopp til innhold

Tidligere Unge Venstre-leder tviler på om han vil stemme på Venstre

Even Hånes Langen er usikker på om han vil stemme på Venstre. Og han er ikke alene. Annenhver trønder som stemte på Venstre ved forrige valg har forlatt partiet.

Trine Skei Grande på pressekonferanse

Trønderne svikter Venstre og Trine Skei Grande. Venstrepolitiker Even Skånes Langen mener Grande er for opptatt av Regjeringsprosjektet.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Jeg kommer nok til å stemme på Venstre lokalt, men kanskje ikke nasjonalt. Ledelsen har ikke gjort en god nok jobb i det siste når det gjelder den nasjonale politikken. Og det har vært .... ja, vingling, kan man kanskje kalle det, sier Even Hånes Langen.

Langen har vært både nestleder og leder i Unge Venstre i Sør-Trøndelag. Han sto også på Trondheim Ventres liste til forrige kommunevalg.

Langen ville heller hatt Abid Raja eller Sveinung Rotevatn i lederstolen.

– Trine Skei Grande har vært en god leder for Venstre, men hun har lagt for stor vekt på regjeringsprosjektet. Det har verken tjent partiet eller Trine, sier Even Hånes Langen.

Even Hånes Langen

Tidligere leder i Sør-Trøndelag Unge Venstre, Even Hånes Langen, mener partiledelsen har brukt for mye tid til regjeringsprosjektet.

Foto: Guri Jortveit / Arbeidets Rett

– Må ut av Oslo-gryta

Uroen i partiet gir utslag på NRK og Adresseavisens meningsmåling. Siden fylkestingvalget i 2015 faller partiet med 2,3 prosentpoeng og har nå bare 2,1 prosent oppslutning.

– Vi får mange gjennomslag i regjeringen, men vi evner ikke å kommunisere det ut, sier leder i Trøndelag Venstre, Torgeir Anda.

Han mener Trine Skei Grande er riktig person til å lede partiet videre, men innrømmer at partiledelsen er litt preget av å sitte i Oslo-gryta og mener Venstre må bli flinkere til å lytte til stemmer utenfor Østlandsområdet.

Partibarometer Trøndelag

Periode 25/2–28/2. 602 intervjuer. Feilmarginer fra 2–4 pp.
R
5,3 %
+3,7
SV
10,5 %
+5,3
AP
29,0 %
−11,2
SP
17,9 %
+3,8
MDG
4,6 %
−0,5
KRF
3,3 %
−0,4
V
2,1 %
−2,3
H
17,4 %
+0,9
FRP
7,1 %
+0,7
Andre
2,8 %
+0,0
Kilde: Respons Analyse

Valgresultat ved valget i 2015 er beregnet oppslutning for det sammenslåtte Trøndelag basert på oppslutning i Sør- og Nord-Trøndelag og utført av Pollofpolls.

Gruppen Andre består av Pensjonstpartiet (1,3 %), Liberalistene (0,9%) og Piratpartiet (0,6).

Venstre lekker

– Partiets deltakelse i Høyre/Frp-regjeringen er i ferd med å koste Venstre dyrt. I tillegg slites partiet av personkonlikter og opprør i grasrota i partiet. Med lav oppslutning i utgangspunktet, kan svekkelsen nå bli katastrofal for partiet. Det sier NRKs politiske kommentator Linda Bjørgan.

Anda mener opprøret er overdrevet og medieskapt.

– Det har vært mye uro, men det er ikke opprør. Og bildet er mer nyansert. Venstre er halvert på denne målingen, men vi er ikke halvert som parti. Jeg opplever en entusiasme rundt om i partiet og i Selbu stiller vi år ren Venstreliste for første gang på 44 år.

Valgkampleder Torgeir Anda og andrekandidat Tove Eivindsen på Venstres valgvake i Trondheim

Leder i Trøndelag Venstre, Torgeir Anda, mener opprøret i Venstre er medieskapt.

Foto: NRK

Ung støtte til Grande

Lederen i Trøndelag Unge Venstre, Eirin Sørå, tror mye kan rettes på fram til kommunevalget.

– Målinga er ikke hyggelig for oss, men det er et halvt år igjen til valget og når vi får ut politikken vår, og det vi har fått gjennomslag for i regjeringen, vil dette snu seg, sier Sørå.

Også hun har full tillit til Trine Skei Grande som partileder:

– Trine Skei Grande er en flink leder og god til å lede organisasjonen. Dessuten er hun folkelig, sier Sørå.

Grande har fått spørsmål om hun ville kommentere målingen, men det ønsket hun ikke.

Rødgrønt flertall, men rødere

Dersom denne meningsmålingen var valg, ville den gitt følgende mandatfordeling i Trøndelag fylkesting: Rødt 3, SV 6, MdG 3, Ap 17, Sp 11, V 1, KrF 2, H 11, Frp 4, Pensjonistpartiet 1.

– Målingen for Trøndelag viser samme tendens som for Trondheim . Det er fortsatt rødgrønt flertall, men det er blitt rødere. Det sier politisk kommentator i NRK Trøndelag, Linda Bjørgan.

– Senterpartiet i Trøndelag har tidligere sagt at de vil utfordre Ap om fylkesordførervervet. Det kan bli en vanskelig øvelse for Sp. Samtidig vil Ap trenge støtte fra et av mellompartiene for å holde på makta.

Sandvik og Hallem

Senterpartiets Thomas Iver Hallem (th) vil ut av skyggen til Arbeiderpartiet og fylkesordfører Tore O Sandvik.

Foto: Linda Bjoergan

Siste fra Trøndelag