Elendig måling for Ap i Trøndelag: – Blør i alle retninger

SV tar ett fast stortingsmandat fra Ap og Rødt fosser frem i Sør-Trøndelag, viser ei ny måling. I begge trøndelagsfylkene blir mandatknivingen mellom Frp og Ap en skikkelig thriller.

Trond Giske

Arbeiderpartiet går kraftig tilbake både i Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag. Trond Giskes parti har i det siste mistet velgere spesielt til SV og Rødt, viser ei ny måling.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Dette er en særdeles dramatisk måling for Arbeiderpartiet. I Sør-Trøndelag er Ap på 20-tallet. Slike tall har vi ikke sett siden katastrofevalget i 2001, sier Adresseavisens politiske redaktør Tone Sofie Aglen til NRK.

Ap går tilbake hele 8,3 prosentpoeng i Nord-Trøndelag og 7,1 prosentpoeng i Sør-Trøndelag, sammenlignet med resultatet i Stortingsvalget 2013. Det viser målingen, som er utført av Respons Analyse for NRK og Adresseavisen.

Tone Sofie Aglen

– Med tanke på hvor sterkt Ap normalt står i Trøndelag, er dette tall som underbygger at det kan bli et regjeringsskifte, sier Adresseavisens politiske redaktør Tone Sofie Aglen.

Foto: RUNE PETTER NESS

Hvis valgresultatet blir likt målingen, tar SV ett fast mandat på bekostning av Ap i Sør-Trøndelag. For Nord-Trøndelag viser målingen uendret mandatfordeling.

Ap-kollaps

– Ap blør velgere i alle retninger. Partiet har lekket mye til Sp over lang tid. I august har Ap kollapset og lekket mye til partiene til venstre for seg, SV og Rødt: De mister velgere også til Miljøpartiet de Grønne, forklarer Aglen.

– Det er en helt tydelig venstredreining i politikken. Dette kan ha sammenheng med Aps flørting med sentrum og generell utydelighet hos Ap.

Partibarometer Nord-Trøndelag september 2017
Foto: NRK Grafikk
Partibarometer Sør-Trøndelag september 2017
Foto: NRK Grafikk

Det er fortsatt et rødgrønt flertall i trøndelagsfylkene, men:

– Med tanke på hvor sterkt Ap normalt står i Trøndelag, er dette tall som underbygger at det kan bli borgerlig valgseier nasjonalt, påpeker hun.

Rødt er kometen, V og KrF taper

SVs Snorre Valen har hatt stortingsplass fra Sør-Trøndelag i denne perioden, som utjevningsmandat. Hvem som får utjevningsmandatene avgjøres av det nasjonale valgresultatet. SVs fremgang i sørfylket gjør at partiet kaprer ett av de faste mandatene, hvis valgresultatet blir likt målingen. Det betyr i så fall at Lars Haltbrekken får plass på Stortinget.

Men også SV mister velgere til venstre – til Rødt.

– Rødt er den store kometen på denne målingen, med en oppslutning på 4,8 prosent i Sør-Trøndelag. Jeg har knapt sett maken, sier Aglen.

Hun ser på fremgangen som et trondheimsfenomen, da Rødt ikke har samme oppslutning i Nord-Trøndelag.

Fylkesmandater Nord-Trøndelag september 2017

Utjevningsmandater er ikke med på oversikten. Hvem som får utjevningsmandatene avgjøres av det nasjonale valgresultatet. Venstres André Skjelstad har vært inne på Stortinget med utjevningsmandat i Nord-Trøndelag i inneværende periode.

Foto: NRK Grafikk
Fylkesmandater Sør-Trøndelag september 2017

Utjevningsmandater er ikke med på oversikten. Hvem som får utjevningsmandatene avgjøres av det nasjonale valgresultatet. SVs Snorre Valen har vært inne på Stortinget med utjevningsmandat i Nord-Trøndelag i inneværende periode.

Foto: NRK Grafikk

Ap og Frp kniver

I begge trøndelagsfylkene er det knallhard kamp mellom Ap og Frp om det siste stortingsmandatet.

I Sør-Trøndelag har Frp etter målingen dette mandatet, mens Ap er nærmest til å ta det fra dem. I nordfylket er det omvendt.

– Knivingen mellom Ap og Frp i trøndelagsfylkene er en skikkelig thriller, som kan bli avgjørende for om det blir regjeringsskifte, konstaterer Aglen.

V og KrF taper

Høyre beholder etter målingen sine mandater. Det samme gjør Sp, som ligger an til et svært godt valgresultat

Venstre og KrF har kommet i skyggen i valgkampen og er to av de store taperne i målingen:

– De to sentrumspartiene går begge tilbake. Det har lite mobilisering, og spesielt har Venstre veldig lite lojale velgere, forklarer Aglen.

I Nord-Trøndelag har Venstres André Skjelstad hatt utjevningsmandatet i inneværende periode.