Hopp til innhold

Elbil-salget stuper i Sør-Trøndelag

Salget av elbiler i Trondheimsregionen har falt med 22 prosent i år. Samtidig er salget stadig økende i Oslo. Elbilforeningen mener Trondheim fører en elbilfiendtlig politikk.

Elbiler på rekke og rad

Elbil-salget faller i Sør-Trøndelag og Norsk elbilforening mener dette er konsekvensen av at Trondheim fjernet gratis parkering i sentrum for elbiler.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Christina Bu

Sør-Trøndelag bryter med en positiv nasjonal salgsutvikling, mener Christina Bu i Norsk elbilforening.

Foto: Norsk elbilforening

Nye tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken viser at elbil-salget i Sør-Trøndelag har gått ned 22 prosent hittil i år, sammenlignet med i fjor. I samme periode øker salget i Oslo med 6,4 prosent.

Norsk elbilforening mener salgsnedgangen i Sør-Trøndelag skyldes at Trondheim kommune fra nyttår fjernet parkeringsfordelen for elbiler i sentrum.

– Trondheim fører en elbilfiendtlig politikk

– Når politikerne ved første mulighet valgte å innføre betaling for elbiler i sentrum, så mener vi man ser konsekvensene av det nå. I Oslo beholder man avgiftsfrie parkeringsplasser, akkurat som i omtrent halvparten av alle norske byer, sier generalsekretær i Norsk elbilforening, Christina Bu.

Hun får støtte av Ståle Langolf, leder i Trøndelag elbilforening.

– Vi har hatt diskusjoner med både politikerne og byråkratene i kommunen. Og jeg synes det ikke er noen tvil om at denne byen fører en elbilfiendtlig politikk, sier Langolf.

Ståle Langolf

Ståle Langolf, leder i Trøndelag elbilforening, mener Trondheim fører en elbilfiendtlig politikk.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

Peker seg ut blant storbyene i Norge

Også i Hordaland har elbil-salget stupt, men fortsatt er både antall solgte elbiler og andelen blant alle solgte biler mye høyere enn i Sør-Trøndelag.

Sør-Trøndelag peker seg ut med kun 188 nye elbiler og en relativt lav andel på 16,5 prosent.

Elbilforeningen mener Trondheim kommune har vært tydelige på at de nedprioriterer elbiler til fordel for satsing på kollektivtrafikk.

– Det har vært en del negativt fokus på elbil i Trondheim det siste året. Jeg synes det skal gå an både å oppfordre til å kjøre kollektivt, samtidig som man tar jobben med å få bytta ut den delen av bilparken som forurenser mest, sier Christina Bu.

Tok hensyn til næringslivet

Sissel Trønsdal

Kommunalråd i Trondheim, Sissel Trønsdal (Ap) mener rullerende trafikk i sentrum er viktigere enn gratis elbil-parkering.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Kommunalråd for Arbeiderpartiet i Trondheim, Sissel Trønsdal, mener det blir galt å henge salgssvikten på parkeringsavgifta. Hun godtar heller ikke påstanden om at byen er elbilfiendtlig.

– Den kjøper jeg ikke. Vi har fremdeles fordeler, som blant annet at elbiler fortsatt kan kjøre i kollektivfeltet. Når det gjelder parkeringsavgifta, var vi nødt til å skape en mer rullerende trafikk i sentrum, særlig med hensyn til næringslivet. Det var ikke tilfelle når elbilene parkerte hele dagen i Midtbyen.

Trønsdal sier hun ikke kjenner til hvordan utviklinga for elbiler utvikler seg i Oslo, men er klar på at situasjonen til slutt ble uholdbar i Trondheim sentrum.