Hopp til innhold

EL- og IT i politisk streik

Elektrikere over hele landet la igjen verktøyet hjemme i dag. Mange samlet seg på torget i Trondheim for å protestere mot det de hevder er en svekking av loven.

Leder for elektrikernes fagforening i Trøndelag, Terje Aaberg.

Leder for elektrikernes fagforening i Trøndelag, Terje Aaberg frykter for at sikkerhetskravene for elektriske installasjoner blir dårligere .

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / NRK

– Vi streiker for å opprettholde god el-sikkerhet og god forsyningssikkerhet i forhold til leveranser av strøm og faste ansettelser, sier leder for elektrikernes fagforening i Trøndelag, Terje Aaberg, til NRK.

3500 medlemmer av El & IT- forbundet i Trøndelag var med på den politiske streiken.

– Svekker sikkerheten

De protesterer mot forskrifter som de mener kan rasere opplæring og hvilken kompetanse folk skal ha.

– Er du godkjent elektriker i et EU-land så skal du automatisk godkjennes i et annet land. Vi vet at det er forskjell på opplæringen, men samtidig så sier forskriften at dersom du har inntil et år mindre opplæring så er det jevngodt med et norsk fagrev. Da sier det seg selv at det vil svekke både sikkerheten og kompetansen til de som skal utføre jobbene, sier Aaberg.

– Vi er her for å markere vår motstand mot svekkingen av loven som sier hvilken utdanning en elektriker skal ha. Det handler om sikkerheten i alle skoler, hus og hytter i Norge, sier elektriker Endre Klokkervold.

– Kamp om sikkerhet

– Dette er ikke en kamp om lønn, men om sikkerhet, sier Aaberg.

Han tror utsiktene etter dagens protester vil være gode.

– Forslagene som liggger nå går ut på å svekke dagens forskrifter, og det kan jeg aldri tenke meg at regjeringen går med på, iallefall ikke etter å ha sett hvor frustrert og forbannet medlemmene våre er, sier Aaberg.

– Egentlig er det full dag i dag, men vi setter lett av tid til dette, sier Endre Klokkervold.