Hopp til innhold

Moser i samme klubb som Franklin

Nobelprisvinnerne Edvard og May-Britt Moser fra NTNU er valgt som medlemmer av en prestisjefylt kunnskapsforening i USA, etablert av Benjamin Franklin.

John O'Keefe, May-Britt Moser og Edvard Moser

BLIR MEDLEMMER I EKSKLUSIV KLUBB: May-Britt Moser og Edvard Moser får Nobelprisen i medisin sammen med John O'Keefe. I helga ble de valgt til medlemmer i foreningen APS fra USA.

Foto: Skjermdump fra SVT

I helga ble ekteparet Moser fra NTNU valgt som nye medlemmer i foreningen som ble etablert av Franklin i 1743.

Franklin var kjent for å være vitenskapsmann og huskes for sine eksperimenter med elektrisitet.

Intellektuelle prestasjoner

Det kreves ekstraordinære intellektuelle prestasjoner for å bli medlemmer i den amerikanske foreningen APS.

Moser har gitt ny innsikt i hvordan hjernen fungerer gjennom oppdagelsen av stamcellene og gittercellene og for dette fikk de i fjor Nobelprisen i medisin.

Kunnskapsforeningen i USA velger medlemmer i fem klasser: matematikk og fysikk, biologi, samfunnsvitenskap, humaniora og kunst, profesjon / yrkesutøvelse og ledere i offentlige og privat virksomhet.

Få blir valgt

I hver klasse velges en håndfull amerikanske medlemmer, og en eller to internasjonale medlemmer. May-Britt og Edvard Moser var de eneste to internasjonale medlemmene som ble valgt i klassen for biologi, går det fram i ei pressemelding fra NTNU.

De andre nye internasjonale medlemmene som ble valgt er Thomas Piketty, professor i økonomi ved Paris School of Economics, Nicholas Stern, president i British Academy, og IG Patel, professor i økonomi og leder ved Grantham Research Institute on Climate Change and Environment, London School of Economics.

APS fremmer kunnskap i realfag og humaniora gjennom god vitenskapelig forskning, faglige møter og publikasjoner.

Siste fra Trøndelag